Ugrás a tartalomra
Dinovizija

Održan Zimski festival tradicija na Paliću

2021.12.04
20:11
2021.12.04
20:19
Forrás
Pannon RTV
Na Paliću je održan Zimski festival tradicija i takmičenje u pravljenju čvaraka. Moto manifestacije: Odaberite naše domaće proizvode.
Dinovizija

Tradicionalne rukotvorine i hranu predstavilo je 45 izlagača. Manifestaciju očuvanja tradicije je otvorio dr Balint Pastor, predsednik Skupštine grada Subotice i potpredsednik Saveza vojvođanskih Mađara.

Dinovizija

Rozalia Molnar iz Subotice svake godine posećuje tradicionalnu manifestaciju koja se održava početkom zime. „Mi jako volimo sveže čvarke i jako volimo ovo društvo i jeli smo jako ukusan paprikaš od ovčetine, bilo je božanstveno, sad još to zalijemo čašom kuvanog vina, opet je božanstveno, tako da jako volimo ići na ovakva mesta."

Dinovizija

Franjo Kovač, predsednik Foruma penzionera Saveza vojvođanskih Mađara Mesne zajednice Makova Sedmica, je iskusan majstor u pravljenju čvaraka. Obično sprema čvarke od 20 do 30 kilograma slanine. "Pečem, pravim dok ne počne da pucketa kada mešam. I kad je pečeno, stoji, a kada čvarci pucketaju, moraju se skinuti."

Dinovizija

Na ovogodišnjem osmom po redu Zimskom festivalu tradicija i pravljenja čvaraka na Paliću se okupilo 16 takmičarskih ekipa da odmere svoje umeće u pravljenju čvaraka. Očigledno su fini i ukusni čvarci dospeli pred žiri.

Dinovizija

Najbolje čvarke je ove godine napravila ekipa Foruma penzionera SVM-a Mesne zajednice Zorka. Prema rečima Bele Mesaroša, predsednika žirija, očekivanja od takmičarskih ekipa su bila jasna. "Počnite na laganoj vatri, ulijte malo vode, pa možete ubrzati, kad slanina počne puštati masnoću, počne se pržiti, a pred kraj morate uliti malo mleka."

Dinovizija

Za dobru atmosferu na licu mesta pobrinuo se voditeljski par emisije "Jutarnji Panon", Peter Zvekan i Anet Lajko, koji su vodili ceo program.

"Počinje takmičenje, hajde, hajde, imamo prenos takmičenja, sečemo luk, sečemo slaninu, pravimo atmosferu."

"Da, stvaramo dobru atmosferu i čini se da smo uspeli u tome jer je i ovde kod takmičara jako opuštena i neposredna atmosfera i svi su jako ljubazni prema nama. U svakom slučaju, puno ljudi je došlo da vidi da li smo mi oni voditelji sa radija, pitali su da li mogu da naprave zajedničku fotografiju, svi su jako slatki i atmosfera je jako dobra."

Dinovizija

Manifestaciju je finansijski podržala i lokalna samouprava grada Subotice. Hajnalka Bognar Pastor, član Gradskog veća zadužena za oblast poljoprivrede: "Ovo se vodi kao tradicionalna manifestacija, a Sekretarijat poljoprivrede već godinama ima niz konkursa za koje se prijavljuju građanska udruženja na ovu temu, pa mogu da konkurišu za finansiranje organizovanja tradicionalnih manifestacija."

Dinovizija

Posetioci manifestacije su mogli tokom celog dana da degustiraju i kupe ukusne svinjske proizvode, ali je vladalo i veliko interesovanje za razne rukotvorine.

Zimski festival tradicija
Palić

Najnovije

18:01

Novi negativan rekord

Korona virus se u Srbiji sve brže širi. U poslednja 24 sata u zemlji je registrovano više od osamnaest hiljada novozaraženih. To je novi negativan rekord od pojave virusa u Srbiji.

Najčitanije

Kuća im je izgorela, potrebna im je pomoć

Proteklog vikenda je usled požara na dimnjaku oštećena jedna porodična kuća u Kuli. Bračni par Kanjo živi u dvojnoj kući, ali na sreću, plamen se nije proširio na drugi deo objekta. Svako ko želi može da pruži pomoć nesrećnoj porodici.

U Mađarskoj se skraćuje vreme karantina

Karantin će za odrasle osobe biti sedam dana, a u slučajevima bez simptoma, sa negativnim testom može se skratiti i na pet dana. U nastavi karantin se za vakcinisane skraćuje na pet dana.