Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Održana 32. Smotra Južnobanatskih mađarskih kulturno-umetničkih društava

2022.05.22
18:50
2022.05.22
19:03
Forrás
Pannon RTV
U Vršcu je održana 32. Smotra Južnobanatskih mađarskih kulturno-umetničkih društava.
Pannon RTV/Lukács Attila

U Vršcu je u subotu u dobroj atmosferi održana 32. Smotra Južnobanatskih mađarskih kulturno-umetničkih društava sa gotovo četiristotine izvođača. Organizovana je redovna godišnja skupština, učesnici su prisustvovali svetoj misi, a dvadesetak folklornih grupa je nastupilo na svečanom program u trajanju od dva i po sata u Sportskom centru Milenijum.

U svečanoj sali Gradske kuće u Vršcu učesnike redovne godišnje skupštine ove Smotre je pozdravio Predrag Mijatović, predsednik Skupštine Grada Vršca. Raspravu je pokrenula Hajnalka Krizbai, sekretarka Kulturno-umetničkog društva "Petefi Šandor". Razgovor je protekao u optimističnijem raspoloženju nego prethodnih godina. Naime, osim podrške, sada postoji i značajna finansijska podrška za južne krajeve.

Pannon RTV/Lukács Attila

Sedište udruženja u Pančevu će biti obnovljeno, U Jermenovcima će biti izgrađena Zajednička kuća, u Vršcu je obnovljeno sedište Kulturnog udruženja, bilo je raznih manifestacija u Skorenovcu, Ivanovu i Vojlovici.

Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta: „Malo ih je, malo nas je, ali jednu stvar svakako moramo naučiti od njih, mi koji ovde dolazimo sa gušće naseljenog prostora, da su poniznost, rad, zajedništvo, pažnja jedni na druge jako dobro se primenjuje svuda, a mi možemo imati samo jedan zadatak: osnažiti ih, pomoći, podržati ih."

Iseljavanje mladih još osetljivije pogađa zajednice južnog Banata. Oni koji ostaju kod kuće imaju još više posla.

Lajoš Lantoš, predsednik Kulturno-umetničkog društva "Petefi Šandor", Vršac: "Mi Vrščani, koliko nas je, ne predajemo se. Kao što znate, učestvujemo na svim manifestacijama kao što je Durindo, Đenđeš bokreta, na svakoj Južnobanatskoj smotri, i gde god nas pozovu, mi možemo svuda da dođemo."

Pannon RTV/Lukács Attila

Na savetovanju su izneti i konkretni predlozi.

Aron Šutuš, predsednik Kulturnog saveza vojvođanskih Mađara: „Dat je vrlo važan predlog za izradu Kulturnog kalendara Južnog Banata. Kulturni savez vojvođanskih Mađara će već sledeće nedelje inicirati realizaciju ovog predloga. Uostalom, pokušaćemo da pronađemo adekvatnu formu u kojoj možemo kontinuirano da pratimo događaje jedni drugih. Ili će se moći pratiti manifestacije zajednica južnog Banata. I ove godine centar okupljanja dijaspore treba da bude južni Banat."

Naravno, osim subvencija, važno je i da lokalna Kulturno-umetnička društva istraju.

Margit Binec, predsednica, Mađarsko Kulturno-umetničko društvo "Keve", Kovin: "Nismo upali u očaj, jer kako je i u samom naslovu ovog savetovanja navedeno kvasac i krst, mislim da kvasca još ima, čak i u Kovinu, a mi se i dalje držimo, krst se mora nositi. Svako."

Pannon RTV/Lukács Attila

Južnobanatska smotra ima poseban značaj za očuvanje mađarskog kulturnog identiteta.

Elvira Kovač, potpredsednica Saveza vojvođanskij Mađara: „Ovde, u dijaspori dijaspore, na ove nastupe se gleda potpuno drugim očima i osećajima. I ja sam, pošto poznajem mnoge od njih, videla njihov razvoj, uživam u ovome posebno. Kad god mogu, tu sam. Videli smo to ovde, a i mogli smo čuti na savetovanju, da je osnovni problem naravno podmladak, ali ima nade, ima budućnosti."

U nedostatku mogućnosti školovanja na mađarskom nastavnom jeziku, važnost negovanja mađarske kulture i narodne tradicije postaje još važnija.

Šamu Kiš, Kulturno-umetničko društvo "Petefi Šandor", Pančevo: „Kulturno udruženje je moj drugi dom, moja kuća, jer se u to vreme tu okupila nekolicina nas. I tu smo se, u redovima udruženja, dobro zabavili. Mađarska narodna muzika, uz narodnu pesmu. I niko nam nije pravio probleme, hvala Bogu."

U Debeljači će se, sledeće godine, održati 33. Smotra Južnobanatskih mađarskih kulturno-umetničkih društava i Susreti  božićnih običaja i betlehemskih igara.

32. Smotra Južnobanatskih mađarskih kulturno-umetničkih društava
Smotra
Vršac
Jene Hajnal
Mađarski nacionalni savet
kulturni savez vojvođanskih Mađara
Aron Šutuš
Elvira Kovač
Savez vojvođanskih Mađara
Debeljača

Najnovije

16:18, Frissítve: 20:20

FK Vinogradar iz Hajdukova slavi 75 godina

FK Vinogradar iz Hajdukova slavi 75. godišnjicu. Povodom ovog jubileja predat je na korišćenje novi teren sa veštačkom travom i sistem za navodnjavanje glavnog terena. Klub je za sve zainteresovane organizovao porodični dan i prijateljsku utakmicu.

Najčitanije

Tradicionalna trka magaraca u Svetićevu

U Svetićevu u opštini Bačka Topola je održana trka magaraca. Ovaj događaj je bio obogaćen s nekoliko propratnih programa, kulinarskim takmičenjima, takmičenju u obaranju ruku u ženskoj i muškoj kategoriji i takmičenju u ispijanju piva.