Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Održana 33. redovna sednica Mađarskog nacionalnog saveta

2022.09.23
16:24
2022.09.23
17:23
Forrás
Pannon RTV
Između ostalog, raspravljalo se o radnim i finansijskim planovima nekoliko ustanova čiji je osnivač MNS, a članovi saveta su doneli odluku i o otvaranju odeljenja na mađarskom nastavnom jeziku sa manje od 15 učenika.

Prihvaćena je i izmena finansijskog plana kompanije za Novinsko-izdavačku delatnost „Het Nap” d.o.o.  za 2022. godinu.

Jedna od tačaka dnevnog reda bila je i davanje saglasnosti za izmenu finansijskog plana kompanije za Novinsko-izdavačku delatnost „Het Nap” d.o.o. . Planirana subvencija od 4 miliona 800 hiljada dinara biće promenjena na 11 miliona 695 hiljada dinara.

Edit Laslo, direktor, Kompanija za Novinsko-izdavačku delatnost „Het Nap” d.o.o.: "Traženi iznos je u potpunosti ciljani, a odnosi se na sledeće stavke: kupovina četiri kompletna personalna računara s legalnim programima, novi server s većim memorijskim prostorom, trogodišnja pretplata na programe za brisanje, troškovi štampanja i javna nabavka za kupovinu službenog automobila."

Pannon RTV

Mađarski nacionalni savet je takođe odobrio i plan rada i finansijski plan Pozorišta „Kostolanji Deže“ u Subotici za 2023. godinu.

Andraš Urban, v. d. direktora Pozorišta „Kostolanji Deže“, Subotica: „Što se tiče sadržaja programa, predstavu ćemo započeti 2022.godine a izvodiće se 2023.godine, a poslednja, četvrta predstava će početi 2023.godine i biće prikazana 2024.godine. Planirane produkcije: Predstava Matea Heđmegija, reditelja iz Budimpešte, pod nazivom „Sin Zemlje“. Zlatko Pavković bi se bavio umetnošću, kad čovek postaje umetnik, autorskim projektom, koji bismo realizovali u zajedničkoj produkciji sa Sterijinim pozorjem. Moja malenkost bi režirala predstavu „Poezija tišine“ koja bi se bavila pozorišnim zvukom, a Olja Đorđević i Dušan Kovačević bi se bavili komedijom „Radovan Treći“ koja bi bila krajem iduće godine."

Pannon RTV

Članovi saveta su doneli odluku i o otvaranju odeljenja na mađarskom nastavnom jeziku sa manje od 15 učenika.

Aniko Jeras, predsednica Izvršnog odbora, Mađarski nacionalni savet: „Prihvatili smo sve molbe od Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine –nacionalne zajednice Vojvodine i dali smo pozitivno mišljenje u svakom slučaju. Ukupno smo podržali otvaranje prvih razreda u 11 osnovnih škola i 24 srednje škole."

Na kraju sednice je najavljeno da će se Mađarski nacionalni savet u ovom sastavu sastati još dva puta do izbora za Nacionalno savete 13. novembra.

Mađarski Nacionalni Savet
Aniko Jeras
Jene Hajnal
Andraš Urban

Najnovije

17:33, Frissítve: 17:44

Testiranje na HIV je anonimno i besplatno

U Srbiji živi 3.200 osoba zaraženih HIV-om, a pretpostavlja se da nezvanično ima još oko 600 zaraženih - rečeno je na konferenciji za novinare održanoj povodom Svetskog dana borbe protiv HIV-a i AIDS-a u Subotici.
14:51, Frissítve: 19:06

Sa nekoliko „klikova“ do pomoći od 5.000 dinara

Mladi Srbije od danas mogu da se prijave za pomoć od pet hiljada dinara. Kao i u prethodnim slučajevima, prijavu mladi između 16 i 29 godina mogu da potraže na stranici Uprave za trezor i sa nekoliko „klikova“ da budu među podnosiocima zahteva.

Najčitanije

Nova akcija policije u Horgošu

U okviru policijske akcije u potpunosti su ispražnjena dva najveća migrantska kampa koja su se nalazila na obodu naselja. Šatori su srušeni, a nagomilano smeće uklonjeno.

Sa nekoliko „klikova“ do pomoći od 5.000 dinara

Mladi Srbije od danas mogu da se prijave za pomoć od pet hiljada dinara. Kao i u prethodnim slučajevima, prijavu mladi između 16 i 29 godina mogu da potraže na stranici Uprave za trezor i sa nekoliko „klikova“ da budu među podnosiocima zahteva.

U Adorjanu ponovo na trpezi hurke i kobasice

Festival hurki i kobasica već 11. put se organizuje u naselju. Ove godine za najpopularniji program u naselju prijavilo se 117 ekipa, od toga 20 iz inostranstva, koje će se takmičiti u pripremanju hurki i kobasica.