Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Ogrev je sve skuplji, i nema ga dovoljno

2021.10.20
15:46
2021.10.20
20:14
Forrás
Pannon RTV
Svi oni koji tek sada planiraju da nabave ogrev, mogli bi da ostanu bez njega, jer u mnogim drvarama nema ogreva.

Još jednom su najbolje prošli oni oni koji su peć ogrev kupili na vreme, jer isti od kraja leta neprekidno poskupljuje. Peleta nema skoro ni na jednoj, od ukupno 40 subotičkih drvara, a cena drveta i uglja porasla je za oko 30 odsto.

Pannon RTV/Huszár Dániel

Ogrev u Srbiji je sve skuplji. Ogrevno drvo je od početka godine poskupelo za oko hiljadu dinara. Sa druge strane kvalitetan ugalj i pelet se u drvarama uopšte ne može naći. Na njih morate čekati nekoliko meseci.

Ištvan Benak iz Subotice u svoj kotao za centralno grejanje loži drvo. Ogrevno drvo kupuje od proleća, jer zimi mora da greje oko 130 kvadratnih metara: „Kupio sam osam kubika pre 5 meseci. Dva meseca kasnije sam kupio pet i sada tri. Kada sam kupio tih prvih osam, cena je bila 6000 dinara po kubnom metru. Kada sam kupio pet kubika, dva meseca kasnije, bilo je 6500. Sada su ove tri kubika 7000 dinara. Za tri kubna metra platio sam 21 hiljadu dinara."

Pannon RTV/Huszár Dániel

Isplati se obići nekoliko od ukupno četrdeset drvara u Subotici, jer se na nekim mestima određeno ogrevno drvo može dobiti po nešto nižoj ceni. Na primer, bukovo drvo se može odmah kupiti u Subotici, dok se za ostale vrste mora sačekati. Isto kao i za ugalj, pa čak i za pelet.

Miljan Babić, vlasnik drvare, Subotica: „Trenutno su bukva, hrast, cer i grab 6500 dinara. Bagrema nema, a poslednja nabavna cena je bila 6200 dinara, ali neće ga biti u narednih 15-20 dana. Cena sirovog lignita je 8500, a sušenog lignita 14500. U tu cenu su uključeni i troškovi dostave. Na ugalj morate čekati oko 15-20 dana. Pelet je poslednji put bio dostupan u septembru. Do decembra ge neće ni biti, ne može se nabaviti."

Pannon RTV/Huszár Dániel

Značajno povečanje cene goriva, nedostatak radne snage prilikom seče drveta i velika potražnja, glavni se razlozi povećanja cena ogreva, kažu vlasnici drvara. Kako su rekli, cena ogreva se nije menjala u poslednjih pet godina, međutim, od jeseni su i oni bili primorani da poskupe, zbog povećanih troškova.

Lajčo Bašić Palković, vlasnik drvare, Subotica: „Cena drveta je 7000 dinara. Ugalj za sada prodajemo prema spisku, morate se upisati. Za neke vrste uglja morate čekati nekoliko meseci, za druge samo nekoliko nedelja. Najbrže isporučujemo i najranije je dostupan lignit iz Kolubare, po trenutnoj ceni od 8500. Tuzlanski kreka ugalj košta 12100 dinara i na isporuku se čeka 5-7 dana. Na sušeni ugalj, on je trenutno najkritičniji, nažalost mora da se čeka iz Kolubare nekoliko meseci.”

Pannon RTV/Huszár Dániel

Lignit, za sada, stiže na nedeljnom nivou, ali potražnja je toliko velika da postoje ljudi koji su se na spisak upisali dve do tri nedelje unapred. Ibolja Segedi je ogrev kupila na vreme: „Još tokom leta, odnosno još na kraju proleća, tada je drvo malo jeftinije i treba mu dati vremena da se osuši. Sušilo se na suncu tokom leta, sada ću početi da ga nosim u podrum i sa njim ložim. Imam kod kuće zapisano, ali sada ne znam. Sada je mnogo skuplje. Kaže da je sve jako poskupelo, ne samo ovo."

Pannon RTV/Huszár Dániel

Prema nekim prognozama, cene ogreva ovde neće stati, u narednom periodu je moguće novo povećanje cena.

ogrevno
ogrev
cena
drvara
drvo

Najnovije

17:06, Frissítve: 17:50

Više novca u vojvođanskoj kasi

Skupština Vojvodine prihvatila je predlog rebalansa budžeta, kojim je vojvođanska kasa uvećana za 800 miliona dinara. Uprkos tome, budžetski deficit nije promenjen i dalje je 3,7 milijardi dinara.

Najčitanije

Ishrana mladih sportista

U Subotici je predstavljena srpska verzija priručnika pod nazivom „Ishrana mladih sportista". U ovom izdanju se između ostalog nalaze recepti ilustrovani slikama, odnosno saveti o ishrani.

Prekinut je eksperiment prve Eko-države na svetu

Šri Lanka je prošlog vikenda odustala od ambicije da postane prva nacija na svetu koja sprovodi u potpunosti organsku proizvodnju, pa je odmah ukinuta i zabrana uvoza pesticida i drugih poljoprivrednih sirovina.

U Mađarskoj registrovano skoro 12.000 novozaraženih

U Mađarskoj je preminulo 162 pacijenta, a registrovano je još 11.871 novozaraženi, objavljeno je na sajtu koronavirus.gov.hu, gde se ističe da je do sada vakcinisano 6.087.474 osobe, od kojih je 5.823.818 primilo drugu, a 2.269.551 već i treću dozu.