Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Laskovity Zoltán

Ogroman migrantski kamp kod Horgoša

2022.11.07
16:20
2022.11.07
16:34
Forrás
Panon RTV
I dalje se pojačava migracioni pritisak na pogranični region na severu Bačke. Prema procenama, na ovom području trenutno boravi oko 6-8 hiljada ilegalnih migranata.

Prisustvo migranata najviše pogađa meštane Horgoša, mesta na čijem obodu se, pored auto-puta, nalazi jedan ogroman migranatski kamp.

Pannon RTV/Laskovity Zoltán

Na Sutonskom putu u Horgošu svaki dan prolazi veliki broj migranata. Za stanovnike Horgoša to zaista predstavlja sumrak, pošto se na tom području ovoga trenutka, kako tvrde meštni, boravi više hiljada migranata. Na drugom kraju ovog puta nalazi se auto-put, odakle bezmalo hiljadu migranata svakog dana, sa takozvanog „Gucci” salaša, dolazi u selo u kupovinu, budući da ih u tom navodnom migrantskom kampu nema ništa manje.

Kada je naša ekipa boravila u Horgošu, najmanje stotinak ljudi je, u manjim ili većim grupama, išlo ka centru Horgoša. U neposrednoj blizini železničke pruge Subotica-Segedin, u blizini privatne zemljoradničke zadruge imanja Bačka, blizu granice sa Mađarskom, nalazi se ogroman migrantski kamp. Šatorski grad, srušena krovna konstrukcija, čije grede upravo lože, to je sasvim uobičajen prizor za sve one koji tuda prolaze i koji tu žive. Odatle železničkom prugom ulaze u selo. Meštani Horgoša strahuju od sve hladnijeg vremena i nadolazeće zime.

Bela Roža, Horgoš: „I u našoj ulici ima dosta migranata, i kada dođu bosi u japankama, mislim ako to tako bude i zimi, ne znam šta će biti sa ovim ljudima. Oni će jednostavno ući u kuće. To je ovde zaista jedan veliki problem. Tako da mladi, deca ne smeju uveče sami da dođu iz škole, roditelji idu po njih, jer se nikada ne zna šta im se može desiti.”

Pannon RTV/Laskovity Zoltán

Prema rečima meštana, najugroženije su mlade devojke. Kako kažu, već je bilo nekoliko pokušaja napada na njih.

Na Horgoš svaki dan pristiže sve veći broj nezvanih gostiju. Jedna manja grupa upravo sada kreće prema ogradi na mađarskoj granici. Kako kažu, njihova destinacija su Francuska ili Nemačka. „Zato što u našoj zemlji nema posla. Problem je u tome što naša porodica nema novca, nemaju posao, to je najveći problem. Moramo im pomoći. To je sve.”

Pannon RTV/Laskovity Zoltán

Sve ozbiljnija migrantska situacija koja pogađa ovo naselje naći će se i na dnevnom redu seoskog zbora u Horgošu, koji je zakazan za 17. novembar, jer se meštani sve manje osećaju bezbedno.

Emilija Stojanović, Horgoš: „Ta situacija se ovde može i videti, potpuno su nas izgurali iz ove prodavnice, a tu su dolazili meštani iz okoline. Svi dolazimo ovde i više ne možemo da kupimo ono što nam je potrebno, jer nam to jednostavno siđe s uma. Jer kada uđemo, vidimo njih kako preturaju po svemu, sve hvataju rukama, i zato bi voleli, selo bi volelo, ali videćemo koliko nas će se skupiti 17-og, da donesemo odluku o tome da se negde izmeste.”

U većinu prodavnica meštani zaista ne mogu da uđu, jer su radnje u Horgošu gotovo po ceo dan pune migranata.

migranati
Horgoš

Najnovije

11:47, Frissítve: 15:50

Predstavljanje maski mohačkih bušara u VM4K

Svi oni koji su u četvrtak uveče posetili klupske prostorije Vojvođanskog mađarskog obrazovnog, kulturnog i istraživačkog centra (VM4K) u Subotici su mogli da saznaju više o trikovima rezbarenja maski bušara i njihovoj istorijskoj povorci.

Najčitanije