Ugrás a tartalomra

Ogromne štete od nevremena u Subotici i okolini

2019-09-10
19:21
Forrás
RTV Pannon
Nevreme je čupalo drveće, nosilo krovove, oštetilo kuće, porušilo i spomenike u groblju. Na mnogim mestima nestala je i struja.

Nadležni neprestano i sa mnogo napora rade na otklanjanju posledica nevremena.

Nevreme je u ponedeljak na Paliću, u okolini Vikend naselja iščupalo drveće, koje je pokidalo električne vodove, a srušene su i bandere. Zbog toga stanovnici ovog dela ni u utorak pre podne još nisu imali struje, kao ni vode. Magdolna Konja jako se uplašila kada se na Palić stuštio razarajući vetar: „Nosio je crepove sa krova kuće i sa pomoćne zgrade. Osim toga, pokidao je električne vodove, čak i stubove iščupao. Od tog trenutka kada je naišla oluja, nemamo struje."

Nadležni ni ne mogu da saopšte kada će se dovesti u red snabdevanje strujom. Terenske ekipe iz subotičke elektrodistribucije od ponedeljka popodne neprestano rade na otklanjanju kvarova.

Šupljak, deo Bačkih Vinograda i okolna naselja ostala su bez električne energije gotovo 24 sata. Naša ekipa je na Šupljaku zabeležila najveće štete. U dvorištu mesne zajednice u ogromne gomile sakupili su odlomljene i otpale grane. Drveće je palo na više ograda, kuća i pomoćnih objekata. Vetar je srušio veliki broj nadgrobnih spomenika na groblju na Šupljaku. Veliki i teški blokovi mermera lomili su se u parčiće.

Najveću štetu pretrpela je porodična kuća Engijevih u susedstvu groblja. Ne samo krov, već je vetar pustošeći srušio i zid i deo zgrade. Iren Engi boreći se sa suzama priča šta se dogodilo: „Bila sam u sobi i samo sam čula velik huk, i vetar, i jako je padala kiša, duvalo je, nismo mogli da izađemo, sve je oduvalo sa balkona. Toliko je duvao vetar da nisam ni primetila da se srušio zaštitni zid."

Vetar je na putevima počupao i saobraćajne znakove. Izvan Hajdukova, prema Horgošu, idući starim putem E-5, na delu između Kaić ćoška i Buki mosta, u vreme kada je prolazila naša ekipa upravo su uklanjali drveće koje je palo na kuće i puteve. I ovde su pokidani električni vodovi i izvaljene bandere. U voćnjaku Siniše Jeftića na vikendicu je palo drvo, i vlasnik procenjuje da je šteta između četiri i pet hiljada evra.

Na Paliću, drveno igralište pored šetalištea trenutno je u potpuno neupotrebljivom stanju. Vetar je i ovde iz korena čupao veliko drveće.

Oluja
Subotica
nevreme
šteta

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Nevreme u Subotici

Nešto pre 20 časova Suboticu je zahvatilo nevreme. U jednoj mesnoj zajednici pala je veća količina grada.