Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Oltarne slike za divljenje u Gradskom muzeju

2021.05.12
15:03
2021.05.12
22:56
Forrás
Pannon RTV
U Gradskom muzeju Subotica organizovano stručno vođenje kroz izložbu.

Zainteresovani su imali priliku da vide neka od dela budimskog slikara Matije Žeravića, koji je živeo u 18. veku. Događaj je održan u okviru manifestacije „Muzeji za 10". Izložbu je predstavila Žužana Korhec Pap, muzejski restaurator.

Pannon RTV/Raffai Csaba

Matija Žeravić je bio budimski slikar, hrvatskog porekla, čija se dela mogu naći u Srbiji, Mađarskoj, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Na izložbi u Gradskom muzeju Subotica predstavljena su originalna dela i reprodukcije njegovih fresaka. Đerđ Nađ Kanas je stalni posetilac muzeja: „Već sam video otvaranje ove izložbe Matije Žeravića, ali uprkos tome mislim da u okviru manifestacije „Muzeji za 10", želim ponovo da je pogledam."

Pannon RTV/Raffai Csaba

Izložene slike restaurirala je Žužana Korhec Pap, autor izložbe. Ona je posetiocima govorila i o radu ovog umetnika: „Na izložbi možemo videti oltarne slike. Originalne oltarne slike i ove reprodukcije fresaka iz Pecela, jer je u umetnosti osamnaestog veka gotovo u čitavoj Mađarskoj ili ovde kod nas u Bačkoj, pa čak i u Hrvatskoj, sačuvana uglavnom crkvena umetnost."

Pannon RTV/Raffai Csaba

Tokom manifestacije „Muzeji za 10", u Gradskom muzeju Subotica nisu izložena samo dela Matija Žeravića, već se može pogledati i nekoliko drugih izložbi. Manifestacija inače traje do utorka, i za to vreme je ulaz u muzej besplatan.

Gradski muzej
oltarna slika
Subotica

Najnovije

18:46, Frissítve: 18:51

Budi i ti vatrogasac

Oni koji su šetali centrom Subotice mogli su se upoznati i sa najsavremenijim vozilima, tehničkom opremom i uniformama vatrogasne službe u Subotici. Smotra je organizovana povodom Dana vatrogasaca.

Najčitanije

Izgorela automehaničarska radionica u Subotici

Vatrogasci su odmah stigli na lice mesta, ali su mogli samo da zaštite okolne objekte. U požaru niko nije povređen, ali je šteta totalna. Nadležni kažu da nije posredi ljudska greška, već kratak spoj.