Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Omladinske novine za obrazovanje čitalačkog podmlatka

2020.09.17
17:40
2020.09.17
17:47
Forrás
Pannon RTV
Novinsko-izdavačko preduzeće "Mađar So" i Mađarski nacionalni savet nastavljaju obilazak škola i promociju omladinskog lista "Kepeš Ifjušag", časopisa za decu "Mezeškalač" i školskog lista "Jo Pajtaš"

Nadležni su danas prepodne posetili Ekonomsku srednju školu "Bosa Milićević" u Subotici i Osnovnu školu "Ištvan Sečenji".

Učenici trećih razreda subotičke Ekonomske srednje škole "Bosa Milićević" sa zanimanjem su slušali prezentaciju omladinskog lista "Kepeš Ifjušag", jer je ovaj list posebno namenjen njihovom uzrastu.

"Jako mi se svidelo što uzimaju stvari i slike iz okoline, objavljuju naša pisma koje mi šaljemo." rekla je Sabrina Križan, učenica, Ekonomske srednje škole "Bosa Milićević" u Subotici.

Pannon RTV/Kovács Róbert

Đacima je list "Kepeš Ifjušag" predstavio urednik Mikloš Benedek. U tematskom izdanju lista "Kepeš Ifjušag", pod nazivom Trianon 100, nalaze se ostvarenja ličnosti koja retko pišu u omladinskim listovima, „Bilo je onih koji su pisali o istoriji, bilo je onih koji su pisali o posledicama. Neki su napisali fiktivnu biografiju, neki su nam dali uvid u tadašnju štampu. Osim toga, pokušali smo prikazati umetničku stranu Trianona, napisana je pesma i napisano je kakvi su ratni romani objavljeni u vezi s Prvim svetskim ratom. " rekao je Mikloš Benedek, urednik.

Pannon RTV/Kovács Róbert

Osnovna škola "Ištvan Sečenji"je sledeća škola gde će se promovisati novine. Učenici škole takođe redovno čitaju časopis za decu "Mezeškalač, kao i "Jo Pajtaš", školski list.

„Jo Pajtaš" je dobar za mene jer zapravo možemo saznati puno informacija, možemo videti radove i sastave druge dece. Tako da mislim da je vrlo dobro što su napisali ove novine." rekla je Nikoleta Varo, učenica, Osnovne škole "Ištvan Sečenji", Subotica.

Pannon RTV/Kovács Róbert

Glavna namera "Mađar So"-a je promocija štampanih medija i omogućavanje mladima da postanu ljubitelji čitanja ili čak pisci, rekla je Marta Varju, glavna urednica "Mađar So"-a „U decembru ove godine, "Mađar So" će imati 76 godina, kada su naši prethodnici organizovali prodaju novina, prodaju novina "Mađar So", smatrali su da se treba pobrinuti i za čitalački podmladak. Tako je zamišljena ideja da se treba obratiti i najmlađima, osnovcima i srednjoškolcima. I tako su nastali omladinski list "Kepeš Ifjušag", časopis za decu "Mezeškalač" i školski list "Jo Pajtaš" rekla je Marta Varju, glavna urednica "Mađar So"-a

Pannon RTV/Kovács Róbert

Pored roditelja, posao učitelja je i da decu obrazuje kao čitaoce - naglasila je Ibolja De Negri, član Izvršnog odbora Mađarskog nacionalnog saveta: „Želimo motivisati učenike da što više čitaju, dobijaju štampane časopise, novine i knjige. Čitajući proširuju svoje znanje, proširuju rečnik, veštine pisanja i stiču mnoštvo znanja, ali isto tako mislimo da se đaci istovremeno zabavljaju i opuštaju." rekla je Ibolja De Negri, član Izvršnog odbora Mađarskog nacionalnog saveta.

Uz podršku mađarske vlade, izdavač je objavio posebno izdanje „ Jo Pajtaš"-a i "Kepeš Ifjušag"-a, koji se besplatno dostavljaju svim đacima koji nastavu slušaju na mađarskom nastavnom jeziku.

novine
Mađar So
Mađarski Nacionalni Savet
Ibolja De Negri
Marta Varju

Najnovije

Najčitanije

Peti svetski susret Oromčana

Organizatori su pripremili šarolike programe za peti Svetski susret Oromčana održanog u subotu popodne, a za koji je vladalo veliko interesovanje.

Migranti preplavili i šumu u Martonošu

Migrante su pre nekoliko dana pokupili iz Horgoša, a pre tri nedelje iz Martonoša. Vlast redovno proverava naselja pograničnog dela severnobačkog područja, međutim, prema rečima meštana, taxisti konstantno vraćaju ilegalne migrante.