Ugrás a tartalomra
Istorijski arhiv Senta - Történelmi Levéltár Zenta

Omladinski kamp u Senti

2022.07.04
12:51
2022.07.05
17:14
Forrás
Istorijski arhiv Senta - Történelmi Levéltár Zenta
U Senti je u izvanrednoj atmosferi realizovan od strane senćanskog Istorijskog arhiva i Nacionalnog istorijskog spomen-parka u Opustaseru zajednički priređeni kamp namenjen mađarskim i vojvođanskim srednjoškolcima.

Kamp je ostvaren u okviru IPA-projekta „Živi arhivi – Sećanje na prošlost zbog budućnosti”.

Učesnici kampa su tokom manifestacije bili u prilici da se upoznaju i sa brojnim znamenitostima Vojvodine, kao i sa determinantnim elementima kulturnog zaveštanja našeg područja.

Glavni cilj projekta „Živi arhivi – Sećanje na prošlost zbog budućnosti” je da otkrije i sakupi sve one elemente kulturnog nasleđa koji sa obe strane granice imaju iste korene i koji nas spajaju. Projekat je nastavak projekta ostvarenog između 2018. i 2020. godine pod nazivom „Živi arhivi – Relikvije zajedničkog kulturnog nasleđa”.

Glavni zadatak projekta je da predstavi način života čoveka koji je tu živeo na prelazu sa 19. na 20. vek sa posebnim osvrtom na poljoprivredu u plavnom području, tradicionalni ribolov, seču šuma i brodogradnju.

Nacionalni istorijski spomen-park u Opustaseru će prikazati, odnosno osvežiti više izložbi na otvorenom, dok će Istorijski Arhiv u Senti nastaviti sa svojim ranije započetim istraživanje arhivske građe.

Rezultate istraživanja će obraditi i na različitim događajima, javnim skupovima, u promotivnim materijalima, publikacijama i kroz omladinske kampove predstaviti predstavnici društvenih nauka (arhivisti, etnografi i istoričari)” - objasnio je Ištvan Fodor, direktor senćanskog Istorijskog arhiva, koji je rekao da su srednjoškolci u periodu od 27. juna do 2. jula u okviru realizovanog kampa mogli da se na njihovom uzrastu primereni način upoznaju sa projektom, sa u projektu angažovanim ustanovama, kao i sa elementima našeg kulturnog nasleđa od istaknutog značaja.

Učesnici kampa su bili u prilici da se upoznaju sa brojnim znamenitostima Vojvodine i Mađarske, kao i sa više determinantnih elemenata kulturnog nasleđa našeg podneblja. Tokom manifestacije učesnici su mogli da se upoznaju sa radom arhiva, posetili su Kulpin i tamošnji jedini poljoprivredni muzej, dok su jedan ceo dan proveli u Opustaseru. Pored toga, pohodili su Rokin salaš na Ludašu, uzeli učešće u jednoj ugodnoj plovidbi brodom po Tisi, te bili u prilici da pogledaju obnovljenu subotičku sinagogu i palićki zoološki vrt.

U kampu je učestvovalo ukupno sedamnaest mladih srednjoškolaca, sedam učenika iz Mađarske i deset učenika iz Vojvodine.

Senta
kamp
omladina
omladinski kamp
IPA

Slične vesti

Najnovije

12:08, Frissítve: 12:18

Doprinos ograničenja

Majstorska radionica Međunarodne umetničke kolonije „9+1" u Staroj Moravici organizovana je 20. put. Tema ovogodišnjeg stvaralačkog kampa je: Doprinos ograničenja.
08:14, Frissítve: 09:45

Šta znači zeleno daljinsko grejanje?

Ekološki prihvatljivo, zeleno daljinsko grejanje postaje sve više rasprostranjeno u međunarodnoj praksi, uglavnom u Zapadnoj Evropi, ali već vidimo dobre prakse koje se primenjuju u zemljama u okruženju Srbije.

Najčitanije

Na Paliću je počela proslava Dana Svetog Ištvana

Kao i prethodnih godina, ljudi su i ove godine već u popodnevnim časovima počeli da se okupljaju na centralnoj manifestaciji proslave Dana Svetog Ištvana na obali jezera Palić. Od 15 časova posetioci su imali priliku da obiđu vašar rukotvorina.

Motociklizam je doživljaj života na dva točka

Armija motocikala, kožne jakne i rok muzika - to su neizostavni elementi jednog dobrog moto susreta. To su karakteristike i moto susreta u Molu, koji je organizovan drugi put i koji je već sada veoma popularan.