Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Onlajn konferencija o posledicama epidemije korona virusa na privredu

2020-06-02
17:57
Forrás
Pannon RTV
Privreda Vojvodine dobro je poslovala tokom epidemije korona virusom – čulo se na konferenciji održanoj u Novom Sadu na kojoj su analizirane ekonomske posledice epidemije.

Na onlajn konferenciji stručnjaci iz inostranstva podelili su svoja iskustva sa domaćinima. Susret je održan u velikoj sali Privredne komore Vojvodine.

U odnosu na okolnosti, privreda Vojvodine ostvarila je dobre rezultate, zaključili su učesnici. Epidemija je najteže pogodila oblast turizma gde se beleži pad od 42,9 odsto, u spoljnoj trgovini pad je 1,4 odsto, dok je trgovina porasla za 2,9 odsto.

„Do prvog juna u Vojvodini se vratilo 22 hiljade radnika, po podacima komorskog sistema, odnosno Privredne komore Srbije koja je radila ankete, tako da manje više sada smo na jednom visokom, visokom stepenu povratka radnika i funkcionisanja naše privrede" rekao je Boško Vučurević, predsednik, Privredna komora Vojvodine.

Na osnovu podataka iz prva četiri meseca ove godine privreda Vojvodine iskazuje industrijski rast od 7,5 odsto, što se može zahvaliti pre svega dobrim proizvodnim rezultatima prerađivačke industrije.

„Važne su one mere koje vlade preduzimaju radi razvoja privrede. Ovde u prvom redu mislim na moratorijum povrata kredita koji je uvela Narodna banka, na odlaganje plaćanja poreza i doprinosa, na one dodatne mogućnosti koje su privrednicima dostupne posredstvom Fonda za razvoj" rekao je Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine.

Na onlajn  konferencija učestvovali su ambasadori Rumunije, Češke, Maroka, Egipta i Tunisa, a osim njih i predsednici privrednih komora Francuske, Mađarske, Češke, Republike Srpske, Rumunije i Grčke.

Konferencija
Novi Sad
Ištvan Pastor
Boško Vučurević

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Kuda dalje posle osnovne škole?

U Osnovnoj školi Moša Pijade u Debeljači je 14 osmaka završilo osnovno obrazovanje u odeljenju na mađarskom nastavnom jeziku.