Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Opasno je leti voziti sa zimskim gumama

2020-06-03
22:09
2020-06-03
22:43
Forrás
Pannon RTV
Iako je jun, na mnogim automobilima ostale su zimske gume. To nosi opasnost sa sobom, a ni ekonomski nije isplativo – kažu stručnjaci.

Zakon ne obavezuje zamenu zimskih guma letnjima, ali mnogi bezbednosni razlozi idu u prilog ovoj zameni.

Pogledali smo točkove oko 30 parkiranih automobila, i otprilike kod polovine su još uvek montirane zimske gume. Što se njihovog izgleda tiče, i o zimskim i o letnjim gumama može se reći da su u dobrom stanju, ali bilo je i nekoliko zaista istrošenih.

To predstavlja veliku opasnost iz ugla bezbednosti u saobraćaju. Deo vozača uprkos tome, spreman je da štedi na zameni guma. Drugi, opet, smatraju da je važno da na vozilu imaju gume koje odgovaraju vremenskim uslovima. Cena jedne nove automobilske gume, u zavisnosti od proizvođača i dimenzija, može da se kreće od tri do čak 30 hiljada dinara.

„Razumem da ih ne menjaju uvek, jer nije jeftina zabava, ali neka svako stavi na tas, šta je sada važnije: da spokojno voze po putu, ili da slučajno izazovu nezgodu drugima ili sebi, jer onda treba dublje zavući ruku, pošto ukoliko zbog nesreće nastanu problemi, mi smo odgovorni jer nismo promenili gume" kaže Aleks Janković, Temerin.

„Gume treba menjati redovno, po zakonu. To spašava život ljudima u saobraćaju, kako vozačima i suvozačima, tako i ostalim učesnicima u saobraćaju" kaže Grujo Vujić.

Nasuprot zimskom periodu, zakon ne obavezuje i na letnju zamenu guma. Zbog toga ima i onih koji i sa dolaskom toplog vremena, nastavljaju da voze sa zimskim gumama, nezavisno od rizika.

Zimske gume, kada je ovako toplo vreme, nemaju to prianjanje, nije taj sastav gume da odgovara letnjem periodu, tako da je veće klizanje, veće trošenje guma, rečju, preporučljivo je svakako ih zameniti" kaže Gabor Tista, vulkanizer, Temerin.

Zamena guma staje između 450 do 750 dinara po točku, u zavisnosti od veličine. U cenu je uračunata zamena i balansiranje.

zimske gume
voziti
leto
automobil
opasno

Slične vesti

Najnovije

18:23, Frissítve: 18:30

Letnji kamp na Horgošu

Deca koja su poslednjih nekoliko dana provela u horgoškom Lovačkom domu, mogla su se oprobati u raznim igrama veština, radionicama i mnogim drugim programima koji su za njih organizovani pripremili.
16:13, Frissítve: 18:22

Zajedno tkali stari i mladi

U subotu prepodne u Mađarskom kulturnom centru na Paliću održana je Etno radionica tkanja, koja je realizovana u okviru projekta Colourful Cooperation (Raznobojna saradnja).
11:52, Frissítve: 17:57

Protesti u više gradova Srbije

U petak uveče građani ponovo su izašli na ulice u više gradova Srbije. U Beogradu su ponovo pokušali da uđu u zgradu skupštine, pa je došlo do sukoba policije i demostranata.

Najčitanije

Kuda dalje posle osnovne škole?

U Osnovnoj školi Moša Pijade u Debeljači je 14 osmaka završilo osnovno obrazovanje u odeljenju na mađarskom nastavnom jeziku.