Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Oprezno na kupanju!

2019-08-09
18:50
2019-08-09
18:58
Forrás
Pannon RTV
Tropske vreline najlakše se podnose na obali ili u vodi. Pored bazena, Dunav je jedno od najpopularnijeg kupališta u Novom Sadu.

Pored gradskog štranda, na reci postoje mnoga ilegalna kupališta na kojima građani traže osveženje od velike žege. Dunav istovremeno može biti opasan, zato se kupanje preporučuje samo u obeleženim zonama.

Kupanje i sunčanje – u vrelim letnjim danima mnogi traže utočiste ne plaži. Novosadski Štrand godišnje poseti milion ljudi. “Volim kad je mirno. Prepodne volim doći s posla na kafu, da se odmorim. Dolazim i vikendom, lepo je kad je zabava a i kad nema ljudi. Uvek je lepo, zato ga i volim. Kad je vruće, dođem na 2-3 sata. Sad sam stigla sa mora i nastavljam sa našim morem. Dunav je moje more” kaže Maja Vujović iz Novog Sada.

Pored kupanja, Novosadski Štrand nudi i niz drugih zabavnih aktivnosti. Kafići, igraonice i šaroliki program svakodnevno očekuje kupače.

Obalu nadgledaju spasioci. “Tamo gde je plitko, kupanje je sigurno. U isto vreme, za decu nije toliko sigurno, jer ima virova. Moraju se poštovati obeležene granice, toliko” kaže Duško Putnik Iz Slovenije.

Posetioci štranda znaju da moraju poštovati pravila kako bi izbegli nezgode. Kupanje se preporučuje samo na određenim mestima. “Voda je ovde plitka. Međutim, od sredine Dunava je glavno strujanje, duboko je i nepredvidivo. Voda je brza i odnese te. Odavde izgleda mirno ali teče brzinom i do 6-7 kilometara na sat. To nije malo. Sigurno je ako paziš. Ako ne, možeš se utopiti. Ja sam se dva puta utapao, sad ulazim u vodu samo do pojasa“ priča nam Vasa Budošan iz Novog Sada.
 

Važno je i da se ne uranja naglo u hladnu vodu jer može doći do srčanog udara. Ovo se posebno odnosi na naredne dane jer se očekuju veoma visoke temperature. Prema prognozama, ovog vikenda temperatura dostiže 35. podeok, a u ponedeljak će biti još toplije, očekuju se tropske vreline od 37-38 stepeni.

Cena dnevne karte na Novosadskom Štrandu je 50 dinara, a kupovinom grupne ili sezonske karte osveženje na Dunavu je još jeftinije.

kupanje
oprez
toplota
Dunav
Novi Sad
Novosadski Štrand
plaža
plivanje

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

U utorak padavine donose osveženje

Republički hidrometeorološki zavod upozorava na tropsku vrućinu, jer tokom najtoplijeg dela dana može biti i 40 stepeni. U utorak stižu oluje i pljuskovi.

Novi pravilnik o prevozu putnika

JP za prevoz putnika “Subotica-trans” je spremno za 1. septembar, kada počinje primena novog pravilnika kojim se uređuje obavljanje organizovanog prevoza dece.
Extreme man versenyen a sportolók

Uspeh triatlonaca Subotice

Triatlonci Subotice uspešno su učestvovali na ovogodišnjem Extrememan – Iron man triatlonu, koji se održao po 30. put u mađarskom gradu Nađatad.