Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Opšta bolnica u Senti je zdravstveni centar mađarske zajednice u Vojvodini

2021.02.23
17:27
2021.02.23
18:01
Forrás
Pannon RTV
Reforma zdravstvenog sistema Srbije odnosi se i na Opštu bolnicu u Senti. Na planove reorganizacije reagovali su u senćanska opština, Opšta bolnica, kao i građanska udruženja.

Povodom javne rasrpave o reformi zdravstvenog sistema Srbije, koja je okončana pre nedelju dana, pojavila se i vest da će Opšta bolnica u Senti biti drugačije kategorizovana, te da će biti žrtva nekog oblika smanjenja kompetencija. Cilj reforme zdravstvenog sistema koja se sada planira je da zdravstvena nega bude dostupna što većem broju ljudi i što efikasnije funkcionisanje zdravstvenih ustanova. To bi, međutim, zdravstveni sistem u Potisju doveo u nezavidan položaj. U planu je formiranje Zdravstvenog centra severnog Banata, što podrazumeva da bi se prvo Zdravstveni centar Sente utopio u Zdravstveni centar u Kikindi. Kasnije bi pod ovo formiranje jednog centra došle na red i zdravstvene ustanove u Adi, Čoki, Kanjiži i Novom Kneževcu. 

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Atila Juhas, član Opštinskog veća za oblast kulture i obrazovanja kaže da je za ovo bilo već pokušaja 90-tih i 2000-tih godina. Dodaje da su povodom sadašnje reorganizacije lokalna samouprava, opštinske civilne organizacije, kao i sama zdravstvena ustanova reagovale tokom  republičke javne rasprave. Takođe, kaže, da su ovim povodom već preduzeli potrebne korake i obratili se nadležnima da ovu zamisao ni u kom obliku ne mogu da podrže.

„Veoma je bitno da smo reagovali na vreme, na odgovarajuči način i sada je potrebno pogledati osnove, kako možemo zaista da podržimo ovu ustanovu. Mi funkcionišemo kao obrazovni, kulturni i – veoma je značajno – zdravstveni centar, jer je reč o važnoj ustanovi ne samo za grad, za region već i za zajednicu vojvođanskih Mađara. Dakle, svi smo jedinstveni u stavu da Opšta bolnica u Senti treba da ostane ovako kako je funkcionisala, čak i da se razvija i da i nadalje radi."

Senta
opšta bolnica
Atila Juhas

Najnovije

Najčitanije

Subotička crvena kovid zona

Ekipa Televizije "Pannon" je dobila dozvolu za snimanje u crvenoj zoni kovid bloka Opšte bolnice Subotica, tamo gde se leče najteži pacijenti. Snimili smo potresne snimke!