Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Opšta bolnica u Senti je zdravstveni centar mađarske zajednice u Vojvodini

2021.02.23
17:27
2021.02.23
18:01
Forrás
Pannon RTV
Reforma zdravstvenog sistema Srbije odnosi se i na Opštu bolnicu u Senti. Na planove reorganizacije reagovali su u senćanska opština, Opšta bolnica, kao i građanska udruženja.

Povodom javne rasrpave o reformi zdravstvenog sistema Srbije, koja je okončana pre nedelju dana, pojavila se i vest da će Opšta bolnica u Senti biti drugačije kategorizovana, te da će biti žrtva nekog oblika smanjenja kompetencija. Cilj reforme zdravstvenog sistema koja se sada planira je da zdravstvena nega bude dostupna što većem broju ljudi i što efikasnije funkcionisanje zdravstvenih ustanova. To bi, međutim, zdravstveni sistem u Potisju doveo u nezavidan položaj. U planu je formiranje Zdravstvenog centra severnog Banata, što podrazumeva da bi se prvo Zdravstveni centar Sente utopio u Zdravstveni centar u Kikindi. Kasnije bi pod ovo formiranje jednog centra došle na red i zdravstvene ustanove u Adi, Čoki, Kanjiži i Novom Kneževcu. 

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Atila Juhas, član Opštinskog veća za oblast kulture i obrazovanja kaže da je za ovo bilo već pokušaja 90-tih i 2000-tih godina. Dodaje da su povodom sadašnje reorganizacije lokalna samouprava, opštinske civilne organizacije, kao i sama zdravstvena ustanova reagovale tokom  republičke javne rasprave. Takođe, kaže, da su ovim povodom već preduzeli potrebne korake i obratili se nadležnima da ovu zamisao ni u kom obliku ne mogu da podrže.

„Veoma je bitno da smo reagovali na vreme, na odgovarajuči način i sada je potrebno pogledati osnove, kako možemo zaista da podržimo ovu ustanovu. Mi funkcionišemo kao obrazovni, kulturni i – veoma je značajno – zdravstveni centar, jer je reč o važnoj ustanovi ne samo za grad, za region već i za zajednicu vojvođanskih Mađara. Dakle, svi smo jedinstveni u stavu da Opšta bolnica u Senti treba da ostane ovako kako je funkcionisala, čak i da se razvija i da i nadalje radi."

Senta
opšta bolnica
Atila Juhas

Slične vesti

Najnovije

15:44, Frissítve: 20:04

Lepa crkva uvek ispuni dušu

Velika obnova katoličke crkve u Adi, koja je započela još decembra 2021. godine, sada je na pola puta. U toku je sređivanje unutrašnjosti, a ove nedelje započeće i izmena krovne konstrukcije.
12:57, Frissítve: 19:25

Lepe frizure za humani cilj

U Senti je organizovano humanitarno šišanje. Organizatori su prikupljali pomoć za „Beba-mama" klub u Senti koji u naselju obavlja humanitarne aktivnosti.

Najčitanije

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.