Ugrás a tartalomra
MTI/Szigetváry Zsolt

Orban: Bez Turske ne može da se zaustavi migracija prema Evropi

2019-11-07
20:46
Forrás
Pannon RTV
Turska je strateški partner Mađarske po pitanju sigurnosti i migracija, izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban nakon razgovora sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Viktor Orban je na zajedničkoj međunarodnoj konferenciji za štampu rekao: Mađarsko spoljnopolitičko razmišljanje poazi od toga da bez Turske ne može da se zaustavi migracija prema Evropi. Na sastanku u Budimpešti su upravo zbog toga razmotrena pitanja vezana za tu tematiku. Mađarska je odala priznanje Turskoj, koja je ove godine, do sada zaustavila 350hiljada ilegalnih prelazaka granice. Premijer je dodao da, u slučaju da Turska to nije uradila, svi ti ljudi bi već bili ovde, u okolini Mađarske južne granice.

Redžep Tajip Erdogan je istakao da u Turskoj boravi blizu 4 miliona izbeglica, mnogi od njih bi krenuli dalje u Evropu, ali zbog te saradnje mi smo strpljivo zadržali tu masu. Potrebna je sigurnosna zona da bi ih vratili u svoje zemlje, rekao je. On je takođe dodao da su se sa generalnim sekretarom UN-a dogovorili da organizuju donatorsku konferenciju za realizaciju planova Turske. On je rekao: Mađarska podržava Tursku u borbi protiv terorizma, u NATO-u su saveznici, strateški partneri. Naglasio je da se protiv međunarodnog terorizma može boriti samo ako NATO saveznici ne razgovaraju sa teroristima.

Viktor Orban
Redžep Tajip Erdogan
Mađarska
Turska

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije