Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Organizatori 10. Vojvođanskog galopa pripremaju raznovrsni program

2022.05.25
14:48
2022.05.25
17:05
Forrás
Pannon RTV
Vojvođanski galop biće održan u Subotici, u subotu, 28. maja. Takmičiće se odrasli jahači i mali husari, ali će biti i niz pratećih programa.

Manifestacija je praktično kvalifikaciona trka za Nacionalni galop u Budimpešti, tako da će pobednik predstavljati Vojvodinu na Trgu Heroja.

Pannon RTV/Kovács Róbert

Ovo je Fantazija. Mađarski sportski konj je pobedio na Nacionalno, galopu u Budimpešti 2018. i 2019. godine. Ovog puta na plasman na to takmičenje kreće sa novim jahačem. Na Vojvođanskom galopu će u sedlu ovog konja sedeti Luca Varga. Fantaziju priprema Atila Kalai.

„Dva puta je pobedio, ako i sada uspe, biće šampion za sva vremena, više neće moći da se takmiči na  Nacionalnom galopu, nadamo se da će tako biti."

Pannon RTV/Kovács Róbert

Ove godine na takmičenju učestvuje 12 odraslih jahača i 4 mala husara. Takmičari na Subotički hipodrom stižu u petak

Tivadar Bunford, direktor Vojvođanske fondacije za razvoj „Mreža": „Sa njima ćemo održati takozvani tehnički sastanak, u okviru kojeg će veterinar pregledati konje, jer je veoma važno da u galopu učestvuju samo sto posto zdravi konji. U subotu u podne, ovde u ovom fantastičnom ambijentu, ovde na Subotičkom hipodromu, sviraće fanfare, što je već deset godina zvanično otvaranje, zvanična muzika Nacionalnog galopa."

Pannon RTV/Kovács Róbert

Nakon svečanog otvaranja počinju trke odraslih jahača, a potom će na stazu izaći i mali husari. Sam gallop će imati čitav niz pratećih manifestacija, kao što je takmičenje u kuvanju, demonstracija vožnje zaprega i dresure konja, kao i kasačke trke. I ove godine će svoja vrata otvoriti Vašar tradicionalnih zanata. Vojvođanski galop je dokazao da ima veliki značaj u životu mađarske zajednice u Vojvodini - rekao je Karolj Pal, predsednik Upravnog odbora Vojvođanske fondacije za razvoj „Mreža"..

„U poslednjih 10 godina mađarski konjički sport u Vojvodini se značajno razvio. Porodice su pokrenule biznis, počele su da uzgajaju konje, mladi ljudi su doneli odluku o tome da će konjičke trke biti njihov život, njihovo radno mesto, a u suštini njihova egzistencija. Konjički sport ima veliku budućnost ovde u Vojvodini, u Srbiji."

Poslednjih godina je Nacionalni galop osvajao jahač iz Vojvodine. Prošle godine je pobedila Subotica, a 2020. godine je u Budimpešti pobedio Vojvođanin Alen Erdeg, koji je predstavljao jedno mesto iz Mađarske. Prvi put u istoriji ove trke, u dve uzastopne godine, 2018. i 2019., u finalu Nacionalnog galopa je pobedio isti jahač. Bio je to Arnold Nađ iz Temerina, i njegov konj Fantazija. Vojvođanski galop organizuju SVM i Vojvođanska fondacija za razvoj „Mreža", uz podršku Državnog sekretarijata za nacionalnu politiku Mađarske.

Vojvođanski galop
Subotica
konjičke trke

Najnovije

16:18, Frissítve: 20:20

FK Vinogradar iz Hajdukova slavi 75 godina

FK Vinogradar iz Hajdukova slavi 75. godišnjicu. Povodom ovog jubileja predat je na korišćenje novi teren sa veštačkom travom i sistem za navodnjavanje glavnog terena. Klub je za sve zainteresovane organizovao porodični dan i prijateljsku utakmicu.

Najčitanije

Tradicionalna trka magaraca u Svetićevu

U Svetićevu u opštini Bačka Topola je održana trka magaraca. Ovaj događaj je bio obogaćen s nekoliko propratnih programa, kulinarskim takmičenjima, takmičenju u obaranju ruku u ženskoj i muškoj kategoriji i takmičenju u ispijanju piva.