Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

OŠ “Stevan Sremac” iz Sente najbolja prekogranička ekipa u Ligi hrabrih

2019-06-08
20:53
2019-06-08
21:04
Forrás
Pannon RTV
Završeno je školsko takmičenje Kup Rakoci – Liga hrabrih. Finale održano u Budimpešti, u kvalifikaciji 14 mađarskih i prekograničkih osnovnih škola.

Vojvodinu su u finalu predstavljali đaci osnovnih škola “Stevan Sremac” iz Sente, “Majšanski put” iz Subotice i “Karas Karolina” iz Horgoša.

Staze sa preprekama, upravljanje tenkom na daljinski, puzzle – samo su neki od zadataka koje su finalisti Lige hrabrih morali da izvrše u Centru za sport i rekreaciju “Sport11” u Budimpešti.

Prevazilazeći svoje strahove, Maja Molnar iz Horgoša je penjajući se na zid sakupila bodove za svoj tim: “Bila sam jako uplašena. Na samom vrhu je jako loš osećaj. Kolaju misli da ćeš pasti, ali naravno bili smo obezbeđeni, ali opet se ta misao pojavi u glavi.”

Pored ispunjavanja zadataka veština, sklapala su se prijateljstva mladih ljudi iz svih krajeva Karpatskog basena – rekla je na događaju Virag Hajnal, šef odeljenja Sekretarijata za nacionalnu politiku Mađarske: “U svemu što je dobra praksa i vrlo vredno u Mađarskoj, ne izostavljajmo prekograničnu decu. Možemo reći da je u proteklih devet godina svaki program implementiran od strane svih u mađarskoj vladi preko svojih partnera, da razmišljamo u jedinstvenom prostoru Karpatskog basena, tako da ako mađarski učenik ima mesto u takvom takmičenju, onda je i učenicima iz Vojvodine, Erdelja, Slovačke i Transilvanije ovde mesto.”

Prvi put ove godine stigli su i vojvođaski đaci na takmičenje. “Verujem da će danas, sa današnjeg takmičenja učenici vratiti svojim kućama sa novim iskustvima, da će sklopiti nova prijateljstva i da će se i u narednom periodu sa radošću i istim entuzijazmom prijavljivati na ovakva takmičenja“ rekla je Aniko Jeras Predsednica IO MNS.

Među vojvođanskim timovima, najbolji rezultat su postigli učenici OŠ “Stevan Sremac” iz Sente i tako se plasirali na drugo mesto. “Zadaci su bili pravi izazovi za nas, ali u stvari moram pohvaliti članove tima, jer su učinili sve što je moguće i svi su zadovoljni našim rezultatima” ponosna je nastavnica fizičkog vaspitanja Euridike Latinjak iz Sente.

Finale Lige hrabrih u Budimpešti osvojila je osnovna škola sporta iz Tatabanje. Oni su sa najboljim prekograničnim učesnicima iz Sente nagrađeni petodnevnim letovanjem na Balatonu.

Senta
OŠ “Stevan Sremac”
Liga hrabrih
takmičenje

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije