Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Payeta Maurice

Osmaci će se izjašnjavati o trećem testu od 1. do 30. decembra

2022.11.29
15:48
2022.11.29
15:54
Forrás
RTS
Ministarstvo prosvete Srbije je saopštilo da se od 1. do 30. decembra učenici osmog razreda mogu izjasniti o izboru predmeta za treći test na završnom ispitu.

Učenici koji u školskoj 2022/23. godini završavaju osmi razred moći će od 1. do 30. decembra 2022. godine da se izjasne koji će test, od pet ponuđenih predmeta (biologija, geografija, istorija, fizika ili hemija), raditi kao treći na završnom ispitu, navodi se u saopštenju Ministarstva. Kako se dodaje, učenici mogu da se izjasne na dva načina: pisanim putem u školi ili elektronskim putem, na portalu Moja srednja škola.

Ukoliko se učenik nakon izjašnjenja predomisli, odnosno želi da promeni predmet koji će polagati na trećem testu, to će moći da učini u školi do 1. februara 2023. godine. "S obzirom na promenu koncepta polaganja trećeg testa na završnom ispitu, promenjen je i koncept bodovanja. Učenik može da ostvari najviše 14 bodova na testu iz srpskog jezika, odnosno maternjeg jezika, 14 bodova na testu iz matematike i 12 bodova na trećem testu", ističe se u saopštenju.

Završni test na kraju osnovne škole polaže se rešavanjem tri testa iz: srpskog/maternjeg jezika, matematike i testa po izboru učenika iz nastavnih predmeta: biologija, geografija, istorija, fizika i hemija.

osmaci
test
završni ispit

Najnovije

11:47, Frissítve: 15:50

Predstavljanje maski mohačkih bušara u VM4K

Svi oni koji su u četvrtak uveče posetili klupske prostorije Vojvođanskog mađarskog obrazovnog, kulturnog i istraživačkog centra (VM4K) u Subotici su mogli da saznaju više o trikovima rezbarenja maski bušara i njihovoj istorijskoj povorci.

Najčitanije