Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Osnovna škola „Adi Endre" u Tordi proslavila svoj dan

2018.11.21
21:06
Forrás
Pannon RTV
U okviru obdaništa u ustanovi otvoreno igralište podignuto zahvaljujući programu razvoja obdaništa u Karpatskom basenu.

Zahvaljujući podršci mađarske vlade obnovljeno je obdanište u Tordi, dobilo je kutak za igranje sa mađarskim obeležjima i novo igralište.

„Uspeli smo u proteklom periodu da obnovimo i prostorije za dve grupe u kojima zajedno mogu deca iz obdaništa i školarci zajedno da se igraju u prepodnevnim časovima. Danas otvaramo igralište, koje je u skladu sa pravilima EU, koje će u narednom periodu na radost dece, stajati njima na raspolaganju. Od ključne je važnosti da deca u svakodnevnom životu, u obdaništu i u školi stalno budu u pokretu" rekla je Aniko Jeras, predsednica Izvršnog odbora Mađarskog nacionalnog saveta.

Vaspitačice iz Torde takođe mogu da očestvuju na obuci koja se sprovodi u okviru programa obnove obdaništa u Karpatskom basenu. Dve vaspitačice bave se sa 20 mališana.

„Sa radošću kažem da već u ovoj školskoj godini možemo da formiramo dve grupe dece. Još uvek ima dece, mada ne u onom broju kao pre jer jako opada broj dece, ali još uvek imamo dve  grupe. Radosnom me čini da mogu da učestvujem u ovoj lepoj investiciji, i ovom lepom daru koji smo dobili i koji najviše znači deci, ali i nama" kaže Eržebet Palinkaš, vaspitačica u Tordi.

Pannon RTV/Lukács Attila

Ustanova u Tordi 25 godina funkcioniše kao istureno odeljenje osnovne škole „Nikola Tesla" iz Banatskog Karađorđeva. Dan škole održavaju na dan rođenja pesnika Endrea Adija, po kojem su dobili ime.

„Ove školske godine istureno odeljenje „Adi Endre" u Tordi ima 111 đaka. Nastava se od prvog do osmog razreda odvija na mađarskom jeziku. U isto vreme od prvog do četvrtog razreda imamo i kombinovano odeljenje. Mi sada slavimo svoj najveći praznik, jer naša škola dobila je ime po Endreu Adiju i sutra je njegov dan rođenja. Zbog toga danas slavimo dan škole" kaže Žužana Kovač, rukovodilac odseka osnovne škole „Adi Endre" u Tordi.

Za svako naselje jedno od najvažnijih institucija je škola. Mesna zajednica Torda nastojala je da u skladu sa mogućnostima pomogne i školu i obdanište. „Za nas je važno da deca ovde mogu da uče, da idu u obdanište, da se ne odvajaju od roditelja u ranom uzrastu. Trenutno ima 120 učenika u školi, dok dvadesetak ide u obdanište. To znači da u selu još uvek ima dece, i da ima zašto i za koga graditi" kaže Janoš Dobai, predsednik Mesne zajednice Torda.

Većina mladih iz Torde nastavlja obrazovanje najčešće u ustanovama vojvođanskih opština i gradova.

Torda
Aniko Jeras
Janoš Dobai

Najnovije

Najčitanije

Izgorela automehaničarska radionica u Subotici

Vatrogasci su odmah stigli na lice mesta, ali su mogli samo da zaštite okolne objekte. U požaru niko nije povređen, ali je šteta totalna. Nadležni kažu da nije posredi ljudska greška, već kratak spoj.