Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Osnovna škola u Majdanu u koraku sa vremenom

2020-09-25
14:38
2020-09-25
16:18
Forrás
Pannon RTV
Zgrada Osnovne škole u Majdanu obnovljena je novim prozorima i igralištem, a renovirane su i dve učionice.

Nova, energetski efikasna vrata i prozori, novo postavljeni elementi igrališta i sveže okrečeni zidovi predstavljaju investiciju vrednu pola miliona dinara koja je uložena u osnovnu školu u Majdanu. Investicija je ostvarena uz podršku Mađarskog nacionalnog saveta. Mađarski nacionalni savet, lokalna samouprava Novog Kneževca i nadležni iz obrazovne ustanove obišli su ostvarene investicije, a zatim su sagledali prilike za dalju saradnju. Svetlana Tamaši Jevtić, direktorica Osnovne škole "Jovana Jovanovića Zmaj" u Novom Kneževcu, rekla je da je zgrada vrlo stara i da je obnova bila neophodna.

"Primili smo ogromnu pomoć od Mađarskog nacionalnog saveta. Popravili smo deo spoljne fasade, šest prozora, unutrašnje zidove učionica. Bili smo jako srećni jer je u četvrtak postavljeno i lepo igralište. To puno znači i nama, i školarcima, i deci u vrtiću, jer deca nemaju određeno mesto za okupljanje u selu, pa mogu biti ovde u školskom dvorištu. Ogromno hvala Mađarskom nacionalnom savetu. " rekla je Svetlana Tamaši Jevtić, direktorica Osnovne škole "Jovana Jovanovića Zmaj" u Novom Kneževcu.

Lokalna samouprava Novog Kneževca delovala je kao posrednik između škole i Mađarskog nacionalnog saveta u sprovođenju investicije.

„Negde sredinom avgusta ispostavilo se da će u ovoj školi biti pokrenut i vrtić, zahvaljujući upravi Osnovne škole "Jovana Jovanovića Zmaj", tako je ovde pokrenut novi oblik obrazovanja, jer on ovde nije postojao. Istovremeno su se stvorili uslovi da se istureno odeljenje vrtića ponovo otvori ovde u Majdanu. S jedne strane, jer su roditelji tražili i ima dovoljno dece, a s druge strane, jer su se uz podršku Mađarskog nacionalnog saveta stvorili osnovni uslovi. " rekao je Nandor Ujheji, predsednik skupštine opštine Novi Kneževac.

Investicije ovim nisu okončane, Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta, izrazio je nadu da će do kraja godine u zgradi biti zamenjeno još prozora.

"Malo selo, mala zajednica u ovom trenutku zaista oseća, ovde blizu granice, što znači obratiti pažnju na ljude. Što znači ceniti i najmanju zajednicu kako bi zajednica mogla opstati, kao ovde, i bilo je vrlo lepo čuti što je baš srpska direktorica rekla da se te zajednice ne mogu održati bez crkve i škole. Ako pogledamo naš program, možemo pronaći svaku priliku za jačanje ovih malih mađarskih zajednica. " rekao je Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta

Deca se nisu stidela, već su odmah isprobala novo igralište.

Majdan
osnovna škola
renoviranje
prozor
igralište

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Susreti gljivara na Fruškoj gori

Gljivarsko društvo Novi Sad krenulo je danas u obilazak gljiva na Fruškoj gori. Ljubitelji prirode i gljivari imali su prilike da se upoznaju sa vrstama gljiva koje se nalaze u našem okruženju.