Ugrás a tartalomra
A szabadkai VKT ülése
Pannon RTV

Ostaje odluka da Danilo Kiš bude proglašen počasnim građaninom Subotice

2019-07-11
15:09
2019-07-11
16:43
Forrás
Pannon RTV
Nije poništena odluka subotičke gradske skupštine o poshumnom priznanju Danilu Kišu za počasnog građanina.

Na dan grada Subotice prvog septembra će Danilo Kiš posthuno dobiti priznanje počasni građanin, iako je njegova udovica tražila poništenje te skupštinske odluke. Ovu odluku donela je gradska skupština.

Szavaznak a képviselők

Kada je odluka o proglašenju poznatog pisca donesena 18. juna, prihvaćena je jednoglasno. Zatim je piščeva udovica Mirjana Miočinović u otvorenom pismu tražila njeno poništenje. U pismu se obratila gradonačelniku navevši nespojivost život i rad Danila Kiša sa odlukom gradske skupštine. Nakon toga je Pokret za građansku Suboticu inicirao poništenje pomenute odluke. Šef odborničke grupe Jene Maglai je rekao da odbornicima nije rečeno da nema saglasnosti naslednice, jer da su znali ne glasali za donošenje odluke.

Szavazatok a kijelzőn

Vladajuća koalicija je naglasila da želi da oda počast jednom od najvećih srpskih i evropskih pisaca koji je umreo pre 30 godina, a pre 30 godina je bio i predložen za Nobelovu nagradu za književnost.

Nemanja Simović, član Gradskog veća za sport i omladinu je kazao da nije prikazan dokument o tome koji potvrđuje da je poštovana gospođa naslednik po testamentu te da je suvišno politizovati ceo slučaj.

Janoš Nagel, predsednik odborničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara je rekao da odbornička grupa SVM smatra da je Danilo Kiš svojim delom zaslužio da bude proglašen za Počasnog građanina Subotice te da uopšte nije bitno ko je predlagač već da je suština da li je osoba zaslužna, a da Danilo Kiš svakako zaslužuje da bude počasni građanin Subotice.

A szabadkai VKT ülése

Glasanje je dalo rezultat 39 glasova protiv poništenja odluke i 7 za. Još nije raščišćeno pitanje ko će da primi posthumno priznanje. Postoji predlog da zvanje primi Fondacija „Danilo Kiš".

Danilo Kiš
počasni građanin
Jene Maglai
Janoš Nagel
Subotica

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije