Ugrás a tartalomra
TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC/bg

„Ostajemo pri stavu da sankcije nisu najbolje rešenje"

2022.10.13
18:02
2022.10.14
17:39
Forrás
Panon RTV
Sve dok Srbija ne uvede sankcije Rusiji, zemlja ne može da nastavi svoj put integracija u Evropsku uniju. Ovo stajalište je formulisao Odbor za spoljne poslove EP-a. Prema rečima poslanika EP-a Andora Delija, pritisak će se nastaviti.

Jedna od dominantnih frakcija Evropskog parlamenta, Progresivni savez socijalista i demokrata, 28. septembra je predložila da se u izveštaj o Srbiji uključi činjenica da Srbija može da napreduje na putu evropskih integracija samo ako uvede sankcije Rusiji.

Prema izveštaju Tonina Picule, napredak pristupnih pregovora sa Srbijom trebao bi da bude tretiran kao prioritet samo ako bi ta zemlja Rusiji uvela sankcije poput Evropske unije. Prema rečima hrvatskog poslanika u Evropskom parlamentu, Srbiju treba pozvati i da pokaže napredak na području demokratije i vladavine prava.

Tonino Picula, poslanik hrvatske u Evropskom parlamentu: „Srbija pre svega mora promeniti svoju politiku, ne samo unutarnju politiku jer izveštaj u stanju Srbije beleže celi niz deficita ali tako već godinama. Međutim, ono sto je došlo u prvi plan, jeste poglavlje 31, odnosno poglavlje koje govori o usklađenosti Srbije kao zemlje kandidata.“

Pannon RTV

Prema rečima Andora Delija, poslanika Fidesa u Evropskom parlamentu iz Vojvodine, nezavisan izveštaj spomenute frakcije još je jedan pritisak na Srbiju.

Andor Deli, poslanik Fides-KDNP (SVM) u Evropskom parlamentu: “Prvenstveno je Evropski parlament izrazio nezadovoljstvo po pitanju pridruživanja sankcijama protiv Rusije i na osnovu čega EP želi da prekine pregovore. To je ono što – mislim – ne služi jačanju i ubrzanju procesa proširenja, već je neka vrsta pritiska na Srbiju.“

TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bg

Ostajemo pri stavu da sankcije nisu najbolje rešenje - rekla je Ana Brnabić s tim u vezi. Premijerka Srbije je istakla da će o tom pitanju biti još mnogo razgovora sa nadležnima u Evropskoj uniji. Brnabić je govorila i o tome da će se vršiti pritisak i na novu vladu, ali Srbija ostaje pri svom stavu. Osuđuje agresiju i rat, ali ne podržava sankcije Rusiji, jer to nije najbolje rešenje, dodala je.

“Sankcije Ruskoj Federaciji nisu u najboljem nacionalnom interesu Republike Srbije. Takođe, sankcije nisu nešto što naš narod podržava. Zato što je bio predmet ili subjekat sankcija, tokom 90-tih godine i znamo koliko ljudi je trpelo.“

Odluke Evropskog parlamenta, inače nisu obavezujuće za države članice i evropske institucije. O izveštaju će se glasati na novembarskoj plenarnoj sednici Evropskog parlamenta u Štrasburu.

Ana Brnabić
Andor Deli
sankcije
Evropska Unija
Srbija

Najnovije

15:33, Frissítve: 17:20

Bez cigarete – bar jedan dan

U Srbiji se od duvanskih proizvoda najviše koristi cigareta i svaki treći građanin svakodnevno puši. Zabrinjava da gotovo 16 odsto pušača dnevno popuši 20 i više cigareta. Svakog dana u našoj zemlji umre 44 lica od bolesti povezanih sa pušenjem.

Najčitanije

Izvlačenje dobitnika za vikend!

Za vikend će izvući prva dva dobitnika u državnoj nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi!“. Na snagu su stupila nova pravila, igra se odvija potpuno u digitalnoj sferi, a dovoljno je poslati svega jedan račun.

Strože kazne i oduzimanje vozila

Nacrt novog zakona o bezbednosti saobraćaja donosi nekoliko noviteta, a predviđa strože kazne, privremeno oduzimanje vozila, a najavljena je i promena u obeležavanju pružnih prelaza.