Ugrás a tartalomra
Tanjug/Zoran Zestic

Otkriven spomenik Janošu Hunjadiju u Zemunu

2019-07-22
18:13
2019-11-16
10:29
Forrás
Pannon RTV
U prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Mađarske Janoša Adera, u Zemunu je otkriven spomenik Janošu Hunjadiju.
Lepel a szobor talpazatánál

Hrišćanska vojska koju su predvodili Janoš Hunjadi, Janoš Kapistran i Mihalj Silađi izdejstvovali su svetsku pobedu pod Beogradom 22. jula 1456. godine. Trijumf je imao ogromnu ulogu u činjenici da nakon toga, Turci sedamdeset godina nisu ni pokušali da napadnu Mađarsku.

Mimo protokola, statua Janoša Hunjadija je odlučila da bez platna odsluša himne obe zemlje, kao i svečane govore oba državnika, naime jak vetar je pre vremena pred okupljenima otkrio spomenik heroja bitke kod Beograda.

Leleplezett szobor

Iznad spomenika Janoša Hunjadija u Zemunu vidljiva su dva simbola, krst i zvono. Krst simboliše žrtvu legendarnog vojskovođe za odbranu Evrope, a zvono daje poruku o evropskom udruživanju i pobedi koja je izvojevana pod vođstom Janoša Hunjadija – naglasio je u svečanom govoru predsednik Mađarske Janoš Ader. On je istakao da je u leto 1456. godine, kada se opasnost približavala Beogradu, Hunjadi stigao sa svojom rečnom flotom do Zemuna, gde se sada nalazi njegov spomenik.

Kereszt a szobor tetején

“Sva zvona, već 563 godine, oglašavaju se svaki dan u podne, prvo pozivaju na molitvu a zatim zahvaljuju na pobedi i podsećaju Evropljane na hrabrost, junaštvo, žrtvu i veru Janoša Hunjadija i branilaca Beograda. Krst i zvono. Žrtvovanje i poštovanje. Neka sećanje na Janoša Hunjadija, Janoša Kapistrana, Mihalja Silađija i sve heroje bitke kod Beograda bude blagoslovljeno zauvek”, zaključio je govor mađarski predsednik.

Áder János és Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić je naglasio da Janoša Hunjadija svi doživljavaju kao svog, ali zbog toga nema svađe među marodima. Janoš Hunjadi je dao sebe za ove prostore, za hrišćansku Evropu i za našu zajedničku istoriju – rekao je predsednik Srbije. Odnos Mađarske i Srbije nikada nije bio ovako dobar – istakao je Aleksandar Vučić i dodao da je u izgradnji dobrih odnosa veliku ulogu odigrao predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, koji je takođe psisustvovao otkrivanju spomenika.

hunyadi János Szobra Zimonyban

“Ovaj spomenik će biti dokaz o večnom prijateljstvu između srpskog i mađarskog naroda i nikome ne treba dozvoliti da uništi ovo prijateljstvo u budućnosti. Živelo prijateljstvo Srbije i Mađarske! Živela Mađarska! Živela Srbija!” – naglasio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Hunyadi János szobra

Autor spomenika vojskovođi Janošu Hunjadiju je umetnik iz Budimpešte Ištvan Madaraši, dobitnik Košutove nagrade.

Janoš Hunjadi
Zemun
spomenik
Janoš Ader

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije