Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Otkriven spomenik Svetom Mihajlu u Filiću

2021.09.27
17:03
Forrás
Pannon RTV
Proslavljen dan sela, održan jubilarni 10. Susret Filićana.

Povodom hodočašća i dana Svetog Mihajla održan je susret meštana Filića. I ove godine je domaćin bio spomen dom Rice, gde je i otkriven spomenik Svetom Mihajlu. Jubilarni 10. Susret Filićana započeo je svetom misom koju je celebrirao kanjiški kaplan Akoš Horvat.

To je dan kada se Filićani rado vraćaju u rodno selo. Pokojni suprug Eržebet Oros iz Novog Kneževca je odatle i ona kaže da voli ovu proslavu jer je sva muževljeva porodica odatle i ima uspomene od tamo.

Pannon RTV/Apczi Jenő

Spomenik Svetom Mihajlu su otkrili predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor i predsednik Mađarskog nacionalnog saveta Jene Hajnal. To je rad vajara Petera Popovića iz Novog Kneževca, koji ga je darovao spomen domu. Kaže da ga je izradio za oko dve nedelje, tokom popodneva ga je pravio, koristeći beton, lepaka za pločice, pesak i malo treseta.

Pannon RTV/Apczi Jenő

Predsednik MNS Jene Hajnal je kazao da iako je Filić malo selo, ima veliku prošlost i tradiciju:

"Oni koji dođu u ovu malu kuću, u ovo dvorište, ponovo dožive seosko detinjestvo, vrate se sva ta osećanja koje sam i ja u svom detinjstvu, kao i mnogi u svom detinjstvu imali, i to je predstavljalo snagu opstanka, rodna gruda".

Pannon RTV/Apczi Jenő

Udruženje za Novi Kneževac od 2011. godine organizuje susrete Filićana, koji se održavaju uvek poslednje nedelje u mesecu septembru. Organizator Nandor Ujhelji kaže da za svako malo vojvođansko selo može da se kaže da ima potrebu za takvom manifestacijom, kao i da iako je Filić mali, bogatu prošlost.

Na ovom dešavanju položeni su i venci na spomen tabli poručnika Jožefa Kupiša, održan je prigodan kulturni program, te je događaj zaokružen i okončan nastupom tamburaškog sastava Bodroš.

Filić
spomen
Sveti Mihajlo

Slične vesti

Najnovije

14:55, Frissítve: 16:22

Završeni susreti amaterskih pozorišta

U Sajanu su završeni 25. susreti amaterskih pozorišta Mađara u Vojvodini. Tokom sedmice predstavilo se 10 amaterskih družina, a žiri podelio nagrade. Susrete je MNS proglasio od nacionalnog značaja.

Najčitanije

Viktor Orban u Subotici jeo burek iz „Lipe"

Mađarski premijer, nakon što je učestvovao na polaganju kamena temeljca železničke pruge između Segedina i Subotice, i prijemu koji je organizovan nakon toga, sam je zatražio da odu na burek.

Da li može jedna fotografija?

Da li može jedna fotografija? – pod ovim naslovom Viktor Orban podelio je na društvenim mrežama video o poseti Subotici.

Ribokradice, čuvajte se!

Šest brodova i šest terenskih vozila stiglo je u novosadsku ribočuvarsku služba pri JP „Vode Vojvodine" . Danas u podne porinuti su brodovi.

Aleksandar Vučić: „Ko sme, taj pobeđuje!"

„Ko sme, taj pobeđuje!" - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na mađarskom jeziku u Horgošu. Ovom rečenicom opisao je politiku mađarskog premijera Viktora Orbana prema Srbiji.

Vučić: Subotica se dinamično razvija

Predsednik Srbije je poručio: Građani Subotice mogu da se osećaju u privilegovanom položaju, jer je grad jedno od onih mesta gde se ulaže najviše novca.