Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Otpočeli Dani kulture u Tordi

2020.02.02
19:18
2020.02.02
19:25
Forrás
Pannon RTV
Niz programa u okviru 19. Dana kulture u Tordi otpočelo je sinoć, a o ove godine odvijaće se u znaku pozorišnog jubileja u Tordi.

Manifestaciju je otvorio Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta. Na otvaranju gost je, između ostalih bio i Radovan Rus, konzul Generalnog konzulata Mađarske u Subotici.

Pannon RTV/Lukács Attila

U predvorju Doma kulture otvorena je izložba „Sto godina pozorišne igre u Tordi" , a na početku svečanog programa nekadašnji glumci-amateri ponovo su izašli pred publiku.

„Svi Mađari u selu, i sva publika veruje da kultura, društveni život nosi snagu opstanka. U to mogu da uvere i mlade, mogu u tome da ih ohrabre. To samo može da znači da ta snaga, koja je 1920. godine krenula iz tada važnog društvenog prostora, iz kafane, da i danas može da se oseti i da živi" kaže Aron Šutuš, predsednik, Kulturni savez vojvođanskih Mađara.

Pannon RTV/Lukács Attila

Prisećanja na nekadašnji bogat pozorišni život nose i potajnu nadu da će biti mladih koji će prepoznati primer prethodnika i možda povratiti ovu tradiciju u selo.

„Tada je bila puna sala. Zato što je tada u selu bilo tri hiljade. Sada nas na žalost ima samo 800. Ne može se očekivati od pozorišnog komada da sedam puta napuni salu. Neće biti puna sala. Kada bi bilo predstave. Ali, nema predstava" kaže Jožef Maćiš, nekadašnji glumac, Torda.

Pannon RTV/Lukács Attila

Kao što se na otvaranju i čulo, kultura i očuvanje tradicije, predstavljaju važan oslonac opstanku Mađara u dijaspori.

„Torda je zato uvek mogla da opstane, jer je umela da sačuva sve ono, po čemu i kažemo za ove ljude u banatskom prostoru, da su za primer, izdržljivi, umeju da izgrade zajednicu, i zajednica može i da se širi. Uostalom, čuvaju i susrete tri Torde. I mesecima kultura i zajednički događaji izlaze u prvi plan" rekao je Jene Hajnal, predsednik, Mađarski nacionalni savet.

Pannon RTV/Lukács Attila

Kada su stanovnici Torde pokrenuli manifestaciju, nisu očekivali da će postati značajan događaj za okolne Mađare. Tako će biti i ove godine: u naredna dva meseca, pozorišni komadi, muzičke većeri, promocije knjiga, stručna predavanja smenjivaće se jedno za drugim. Kulturni poslenici tri naselja pod imenom Torda u Karpatskom basenu susrešće se 21. marta.

„Publika je uvek uz nas i hrabri nas da uvek iznova organizujemo. Jer, ako nema za koga da organizujemo, onda sva organizacija nema smisla. Uprkos tome da nas je sve manje, još uvek postoji izdržljiva, složna zajednica, koja je redovno ovde s nama iz nedelje, u nedelju" kaže Janoš Dobai, predsednik, MZ Torda.

Pannon RTV/Lukács Attila

Na otvaranju nastupili su plesna grupa i citeraši lokalnog Kulturnog društva „Petefi Šandor", plesna grupa „Čalogato" iz Novog Bečeja, folklorna grupa iz novosadskog studentskog doma „Evropa", kao i folklor iz Erdelja i orkestar „Fokoš".

Torda
Dani kulture u Tordi
Dani kulture
Aron Šutuš
Jene Hajnal
Janoš Dobai

Najnovije

Najčitanije

Izgorela automehaničarska radionica u Subotici

Vatrogasci su odmah stigli na lice mesta, ali su mogli samo da zaštite okolne objekte. U požaru niko nije povređen, ali je šteta totalna. Nadležni kažu da nije posredi ljudska greška, već kratak spoj.