Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

“Otvaranje graničnog prelaza Rabe-Kubekhaza od strateškog značaja”

2019-10-22
19:59
Forrás
Pannon RTV
Uspešno završen projekat razvoja puta koji vodi do prelaza Kubekhaza-Rabe.

U Novom Sadu je održana završna konferencija povodom prekogranične saradnje Mađarske i Srbije na izgradnji graničnog prelaza i završetka prilaznih puteva, u vrednosti više od 5,5 miliona evra. Istovremeno, predviđena su dalja poboljšanja.

U završnoj fazi projekta, nedavno je otvoren novi granični prelaz između Mađarske i Srbije, kako bi se olakšao život lokalnih stanovnika i podstakao ekonomski razvoj naselja na srpskoj, mađarskoj i rumunskoj strani. Ognjen Bjelić, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj je istakao da je ovo samo jedan od pet strateških projekata mađarsko-srpske prekogranične saradnje, dok su četiri još uvek u toku. “To je revitalizacija kanala Baja-Bezdan, izrada projektne dokumentacije železničke pruge Subotica-Baja, izgradnja sistema za prečišćavanje otpadnih voda u opštini Kanjiža i projekat Colourful Cooperation koji uključuje već izgrađen srpski kulturni centar “Kolo” u Morahalomu i mađarski kulturni centar u izgradnji na Paliću u Srbiji."

Otvaranje graničnog prelaza Kubekhaza-Rabe od pre nedelju dana ima strateški značaj – naglasio je Janoš Halas, zamenik sekretara zajedničkog Sekretarijata Interreg-IPA Mađarska-Srbija: “Deo projekta je bila izgradnja više od dva kilometara novog puta i skoro kilometar dodatne rekonstrukcije puta, što je omogućilo da se putevi sastanu na granici i tako završi granični prelaz.”

Na srpsko-rumunsko-mađarskoj tromeđi ovaj prelaz je od istaknute važnosti, jer se ranije između dva susedna naselja, Rabe i Kubekhaza, moglo saobraćati samo uz veliki zaobilazak – čulo se na završnoj konferenciji u Novom Sadu. Takođe je olakšan prevoz studenata i radnika, kao i prekogranični protok robe između dve zemlje.

granični prelaz
Rabe-Kubekhaza

Najnovije

16:52, Frissítve: 17:03

Oko sto dobrovoljaca dalo krv u Bečeju

To znači da se broj lokalnih davalaca krvi nije smanjio ni u aktuelnoj epidemiološkoj situaciji. Poslednjih meseci je, međutim, na nivou zemlje manje davalaca, pa su i zalihe Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine pri kraju.

Najčitanije

Pomozimo porodici Šuranji

Drva za ogrev, građevinski materijal, topla odeća, hrana - sve to nedostaje u kući porodice Šuranji, koja živi u teškim uslovima. Šestočlanoj porodici je potrebna pomoć.