Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

“Otvaranje graničnog prelaza Rabe-Kubekhaza od strateškog značaja”

2019-10-22
19:59
Forrás
Pannon RTV
Uspešno završen projekat razvoja puta koji vodi do prelaza Kubekhaza-Rabe.

U Novom Sadu je održana završna konferencija povodom prekogranične saradnje Mađarske i Srbije na izgradnji graničnog prelaza i završetka prilaznih puteva, u vrednosti više od 5,5 miliona evra. Istovremeno, predviđena su dalja poboljšanja.

U završnoj fazi projekta, nedavno je otvoren novi granični prelaz između Mađarske i Srbije, kako bi se olakšao život lokalnih stanovnika i podstakao ekonomski razvoj naselja na srpskoj, mađarskoj i rumunskoj strani. Ognjen Bjelić, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj je istakao da je ovo samo jedan od pet strateških projekata mađarsko-srpske prekogranične saradnje, dok su četiri još uvek u toku. “To je revitalizacija kanala Baja-Bezdan, izrada projektne dokumentacije železničke pruge Subotica-Baja, izgradnja sistema za prečišćavanje otpadnih voda u opštini Kanjiža i projekat Colourful Cooperation koji uključuje već izgrađen srpski kulturni centar “Kolo” u Morahalomu i mađarski kulturni centar u izgradnji na Paliću u Srbiji."

Otvaranje graničnog prelaza Kubekhaza-Rabe od pre nedelju dana ima strateški značaj – naglasio je Janoš Halas, zamenik sekretara zajedničkog Sekretarijata Interreg-IPA Mađarska-Srbija: “Deo projekta je bila izgradnja više od dva kilometara novog puta i skoro kilometar dodatne rekonstrukcije puta, što je omogućilo da se putevi sastanu na granici i tako završi granični prelaz.”

Na srpsko-rumunsko-mađarskoj tromeđi ovaj prelaz je od istaknute važnosti, jer se ranije između dva susedna naselja, Rabe i Kubekhaza, moglo saobraćati samo uz veliki zaobilazak – čulo se na završnoj konferenciji u Novom Sadu. Takođe je olakšan prevoz studenata i radnika, kao i prekogranični protok robe između dve zemlje.

granični prelaz
Rabe-Kubekhaza

Slične vesti

Najnovije

13:12, Frissítve: 18:08

Jezik, društvo i um

Niz konferencija o jeziku koju je 1992. godine pokrenuo odsek za hungarologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu proširio se na čitav region Karpatskog basena.
21:14

Kako hraniti ptice u prirodi

Približavaju se zimski dani, i to je vreme kada je potrebno hraniti ptice. Nije svejedno šta se stavlja u hranilice, jer od neodgovarajuće dohrane možemo i da naštetimo pticama.

Najčitanije

Teška nesreća u Senti

Muškarac od 70 godina, poginuo je danas pre podne u Senti nakon što je pao sa električnog bicikla, piše list „Mađar so".

Frižider za 4 miliona?

Međunarodni sajam nameštaja u Beogradu, uz značajne popuste očekuje posetioce sve do nedelje. Pored robe iz serijske proizvodnje zainteresovani mogu da kupe i neke jedinstvene delove nameštaja.

Gužve na granicama

Oni koji u Mađarsku žele da uđu na graničnom prelazu Horgoš-Reske na autoputu treba da računaju na višesatno čekanje.

Heni Der uskoro u Temerinu

Od Čantavira do užurbanosti Budimpešte. Razgovor sa Heni Der, o njenim profesionalnim i privatnim životnim planovima, vodila je Gabriela Vadleve u Budimpešti.