Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Otvoren 26. međunarodni sajam knjiga u Novom Sadu

2020.03.03
17:59
2020.03.03
22:17
Forrás
Pannon RTV
U isto vreme i na istom mestu, u Master centru u Novom Sadu održava se i 25. Art Expo međunarodna umetnička izložba, a 4. i 5. marta se održava i sajam obrazovanja. Ulaz je slobodan.
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Na Sajmu knjiga predstaviće se pisci, kritičari, a biće održani i programi popularisanja književnosti. Cilj je da se stvaraoci i njihova dela približe čitalačkoj publici. „Posetiocima se ovde otvaraju mogućnosti da na licu mesta kupe knjigu, da se u nezvaničnim i neformalnim okolnostima sretnu sa kulturom. Ovde imamo i izložbu slika, antičke predmete, sve to zajedno sa knjigama stvara jednu kulturnu celinu" kaže Marijana Nikolić, Gradska biblioteka Novog Sada.

Na sajmu knjiga uručena je i književna nagrada „Laza Kostić", a ovogodišnji dobitnik je Miloš Latinović za svoje delo „Etape noći". „I ovde na sajmu istražujemo rad Laze Kostića, tražili smo nadahnuće, u ponekom svom delu koristili smo njegove stihove. Ovom prilikom moram da kažem da je Laza Kostić u moja dva ili tri romana postao književni lik, jer se to doba u punom smislu, bar po mom mišljenju, završilo sa ovim stvaraocem" rekao je Miloš Latinović, dobitnik nagrade „Laza Kostić".

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Osim izdanja na srpskom jeziku, na sajmu knjiga mogu se naći i knjige na jezicima vojvođanskih nacionalnih manjina. Osim toga, stigli su i izdavači iz inostranstva. Izdavačka kuća „Forum" će zvanično od petka biti prisutna na novosadskom sajmu knjiga.

„S obzirom da se u Vojvodini međusobno prepliće 27 nacionalnih kultura, podržavamo i napore izdavača na jezicima nacionalnih manjina. U okviru programa „Književni mostovi" osnažujemo saradnju sa drugim državama, ove godine sa Holandijom, Slovačkom i Bugarskom" rekao je Slobodan Cvetković, rukovodilac, Novosadski vašar.

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Sajam knjiga se može posetiti od 3. do 9. marta, od 10 do 19 časova. Sajam obrazovanja biće održan 4. i 5. marta, a ulaz na obe manifestacije je slobodan. 

knjiga
sajam
Međunarodni sajam knjiga
Novi Sad

Najnovije

16:44, Frissítve: 16:50

Centar za simulaciju vožnje u Subotici

U subotičkoj filijali mađarske firme „Reginet“ svečano je otvoren Centar za simulaciju bezbedne vožnje, koji je realizovan uz podršku mađarske agencije za unapređenje izvoza HEPA za zapadni Balkan.

Najčitanije

U Horgošu blagoslovljena ovogodišnja berba

U Horgošu su danas prepodne završeni 32. Berbanski dani uz svetu misu i blagoslov berbe, u župnoj crkvi Snežne Gospe. Bogosluženje koje se održava u ovo vreme je pravo iskustvo za vinogradare i voćare uz koje se uzvišuje duša.