Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Otvoren i buvljak

2020.04.28
17:50
2020.04.28
20:11
Forrás
Pannon RTV
Na subotičkom buvljaku osim zelenog dela, proradila i robna pijaca. Ponovo su dostupni garderoba, kućne potrepštine, baštenska oprema i druga roba.

Prošlog utorka otvoren je deo subotičkog buvljaka namenjen za prodaju povrća i voća. Tada je petoro prodavaca izložilo svoju robu. Sada ih je sve više za tezgama. U međuvremenu, pored zelenog dela, otvoreni su i ostali delovi buvljaka. Tako je ponovo dostupna garderoba, oprema za kuću i sva ostala roba koju smo navikli da kupujemo na ovoj pijaci.

Prodavci kažu da kupaca nema ni približno kao u vreme pre virusa, ali postepeno stižu ljudi. Ukoliko sve bude dobro, život će se i ovde vratiti u poznate tokove.

Pannon RTV/Kovács Róbert

Oni kupci koji su izašli na buvljak, prema našem iskustvu, pridržavali su se propisanih mera. Pazare  sa zaštitnim maskama i u rukavicama, pazeći da zadrže distancu od dva metra. Prvog dana bilo je malo kupaca koji su uzimali više robe. „Hteli smo da razgledamo, da vidimo kakva je situacija, da li je krenulo. Samo to" kaže Marija Takur.

I danas se najviše tražilo povrće, voće, cvetni rasad, ali je i sve više onih koji traže sveže meso. „Prošle nedelje smo bili otvoreni nekoliko dana, ove nedelje smo danas počeli i tu smo do četvrtka. Sada već vide da vredi doći na pijacu, ima povrća, mesa, svega" kaže Ana Kartali, prodavačica.

Pannon RTV/Kovács Róbert

S obzirom da je 22. marta zatvoren buvljak, u aprilu su zakupce oslobodili od plaćanja nadoknade. Onima koji su ranije isplatili aprilski iznos, to će biti uračunato za naredni period, a i ugovori će biti produženi za jedan mesec.

Mile Marinković deset godina prodaje na buvljaku. I sada je izložio svoju ponudu muškog donjeg veša. Kaže, dokle god mađarski kupci ne budu mogli da pređu granicu, prodavci na pijaci neće imati veliku zaradu: „Odnos mađarskih i domaćih kupaca, izražen u procentima bio je 70-30. Uistinu, bez kupaca koji dolaze iz Mađrske, nema pijace. Iskreno govoreći, tako je."

Pannon RTV/Kovács Róbert

Pijaca se neprestano dezinfikuje, a prilikom ulaska i izlaska sa pijace mora se proći i dezinfekciona barijera. Kupci mogu da rade samo pridržavajući se sigurnosnih mera.

„Svaki prodavac mora da ima masku i rukavice, i mora da drži odstojanje od najmanje dva metra" kaže Marina Čović, zadužena za odnose sa javnošću u AD „Tržnici".

Pannon RTV/Kovács Róbert

Na pijaci je za sada tiho, nema uobičajene buke i gužve, a i u slučaju većeg broja posetilaca, mere prevencije će se i dalje poštovati – naglašavaju nadležni.

Subotica
buvljak
pijaca
otvoren

Najnovije

15:08, Frissítve: 16:23

Situacija sa migrantima i dalje nepromenjena

Šuma na periferiji Subotice, na Makovoj sedmici u blizini granice sa Mađarskom, i dalje je puna migranata. Meštani se više ni ne usuđuju da odu do nekada popularnog mesta za izlet, koje se prostire na velikoj površini.

Najčitanije

Nova pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Ponovo se desila pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici kod Subotice. I ovaj put su avganistanski trgovci ljudima otvorili vatru - rekli su našem novinaru na licu mesta ilegalni migranti koji su u grupi pobegli iz šume.