Ugrás a tartalomra

Otvoren je 50. MIRK

2022.04.18
19:50
2022.04.18
19:56
Forrás
Pannon RTV
U Bajši je otvoren 50. MIRK, međunarodni susret rukotvorina i kolekcionara. Izložba će biti otvorena pet dana, a ocena stručnjaka i predaja nagrada biće održana u petak u 13 časova.

Nizovi prelepih ručnih radova i jedinstvene kolekcije mogu se videti na postavci 50. MIRK-a, u fiskulturnoj sali, hodnicima i učionicama  osnovne škole „Bratstvo" u Bajši. Za učesnike ovo je važna izložba na kojoj se žiriraju njihovi radovi.

„Smatramo je važnom jer volimo da radimo i imamo ovu jednu priliku kada možemo da pokažemo svoj rad na koji smo ponosni" kaže Gizela Majtan, iz sekcije ručnih radova „Furge ujak" (Spretni prsti) iz Bajše.

Iz čitave Vojvodine pristiglo je više od 50 društava izlagača  i pojedinaca, kao i iz južne Srbije i Mađarske. Čitavo naselje učestvovalo je u organizaciji ove velike manifestacije – kaže Ružena Suhanko, predsednica Društva za negovanje tradicija i rukotvorina „Etno" iz Bajše. „Više od pedeset osoba je učestvovalo u svemu ovome, koje su na neki način pomagale kako bi se ovo ostvarilo, jer se može reći da je bilo mnogo toga da se pripremi, imalo je šta da se uradi i udruženja građana učestvuju u čuvanju, a maksimalno i mesna zajednica."

Svečanost otvaranje ulepšao je lokalni folklor, hor i orkestar citeraša. Ana Seke, etnolog pohvalila je ovu manifestaciju.

Elvira Telečki, predsednica MIRK-a kaže da iz godine u godinu na izložbu pristižu sve kvalitetniji radovi i kolekcije: „U vezi ručnih radova može se reći da se to razvija pedeset godina, razvija se tehnika, razvija se kvalitet, razvija se jedinstvenost područja, širi se ono čime se bave žene, sve se razvija u dobrom pravcu."

Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta paljenjem sveće otvorio je jubilani 50. MIRK. U svom pozdravnom govoru istakao je vrednost manifestacije i njen značaj za održavanje zajednice.

„Ono što se rađa iz čovekove želje, iz njegove volje, to je veoma važno, značajno i naši mladi iz toga mogu da uče, da uče kako se stvara red, kako se slažu poslovi, da se uče marljivosti, spretnosti, svemu što ih iz detinjstva vodi u svet odrasli i gde će i oni biti ovako vredni stvaraoci rukotvorina i kolekcionari."

Izložba radova u okviru MIRK-a može se videti do 22. aprila, u vremenu od 10 do 18 časova. U petak u 13 časova biće održano svečano uručenje nagrada i ocenjivanje.

MIRK
Bajša

Najnovije

14:14, Frissítve: 16:37

Tradicionalni svinjokolj u Sajanu

Meštani Sajana su prvi put organizovali tradicionalni svinjokolj u godini pre epidemije korona virusa. Nakon prinudne pauze, juče je ponovo održana manifestacija u organizaciji lokalnog Dobrovoljnog vatrogasnog društva.
15:13, Frissítve: 16:19

Takmičenje snažnih ljudi u Kanjiži

Svim takmičarima, koji su učestvovali na takmičenju u mrtvom dizanju pod nazivom Drugi Božićni kup, bila je potrebna sva snaga sa kojom raspolažu. To je treća vežba u takozvanom poverliftingu i bez sumnje najteža.

Najčitanije

Preminula je Eva Guba, novinarka Panon RTV-a

Naša koleginica je preminula danas, posle duže bolesti - obavestila je našu redakciju njena porodica. Eva Guba je za RTV Panon radila od 2020. godine, kao dopisnik iz Potiskog regiona.

Cena prasetine skočila u nebo

U mesarama se cena za kilogram očišćene prasetine kreće od 900 do 1.000 dinara koliko traže na pojedinim mestima, dok se cena žive vage za prasetinu kreće od pet do šest stotina dinara.