Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Téglás Henrietta Éva

Otvoren je 50. MIRK

2022.04.18
19:50
2022.04.18
19:56
Forrás
Pannon RTV
U Bajši je otvoren 50. MIRK, međunarodni susret rukotvorina i kolekcionara. Izložba će biti otvorena pet dana, a ocena stručnjaka i predaja nagrada biće održana u petak u 13 časova.
Pannon RTV/Téglás Henrietta Éva

Nizovi prelepih ručnih radova i jedinstvene kolekcije mogu se videti na postavci 50. MIRK-a, u fiskulturnoj sali, hodnicima i učionicama  osnovne škole „Bratstvo" u Bajši. Za učesnike ovo je važna izložba na kojoj se žiriraju njihovi radovi.

„Smatramo je važnom jer volimo da radimo i imamo ovu jednu priliku kada možemo da pokažemo svoj rad na koji smo ponosni" kaže Gizela Majtan, iz sekcije ručnih radova „Furge ujak" (Spretni prsti) iz Bajše.

Pannon RTV/Téglás Henrietta Éva

Iz čitave Vojvodine pristiglo je više od 50 društava izlagača  i pojedinaca, kao i iz južne Srbije i Mađarske. Čitavo naselje učestvovalo je u organizaciji ove velike manifestacije – kaže Ružena Suhanko, predsednica Društva za negovanje tradicija i rukotvorina „Etno" iz Bajše. „Više od pedeset osoba je učestvovalo u svemu ovome, koje su na neki način pomagale kako bi se ovo ostvarilo, jer se može reći da je bilo mnogo toga da se pripremi, imalo je šta da se uradi i udruženja građana učestvuju u čuvanju, a maksimalno i mesna zajednica."

Svečanost otvaranje ulepšao je lokalni folklor, hor i orkestar citeraša. Ana Seke, etnolog pohvalila je ovu manifestaciju.

Pannon RTV/Téglás Henrietta Éva

Elvira Telečki, predsednica MIRK-a kaže da iz godine u godinu na izložbu pristižu sve kvalitetniji radovi i kolekcije: „U vezi ručnih radova može se reći da se to razvija pedeset godina, razvija se tehnika, razvija se kvalitet, razvija se jedinstvenost područja, širi se ono čime se bave žene, sve se razvija u dobrom pravcu."

Pannon RTV/Téglás Henrietta Éva

Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta paljenjem sveće otvorio je jubilani 50. MIRK. U svom pozdravnom govoru istakao je vrednost manifestacije i njen značaj za održavanje zajednice.

„Ono što se rađa iz čovekove želje, iz njegove volje, to je veoma važno, značajno i naši mladi iz toga mogu da uče, da uče kako se stvara red, kako se slažu poslovi, da se uče marljivosti, spretnosti, svemu što ih iz detinjstva vodi u svet odrasli i gde će i oni biti ovako vredni stvaraoci rukotvorina i kolekcionari."

Izložba radova u okviru MIRK-a može se videti do 22. aprila, u vremenu od 10 do 18 časova. U petak u 13 časova biće održano svečano uručenje nagrada i ocenjivanje.

MIRK
Bajša

Najnovije

11:07, Frissítve: 11:15

Borba Anite Pager da ponovo prohoda

Anita Pager, 26-godišnja devojka iz Mužlje, usled nesreće je pre pet godina ostala nepokretna. U pomoć joj je pritekla Fondacija “Budi Human” kampanjom prikupljanja sredstava za njenu operaciju na Tajlandu. Do maja treba prikupiti 16 miliona dinara.
11:46

Poskupeli dizel i benzin

Litar evrodizela će od 15 časova do sledećeg petka u isto vreme na pumpama koštati maksimalno 200, a benzina evropremijum BMB 95 najviše 170 dinara, saznaje RTS.

Najčitanije

Izvlačenje dobitnika za vikend!

Za vikend će izvući prva dva dobitnika u državnoj nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi!“. Na snagu su stupila nova pravila, igra se odvija potpuno u digitalnoj sferi, a dovoljno je poslati svega jedan račun.

Strože kazne i oduzimanje vozila

Nacrt novog zakona o bezbednosti saobraćaja donosi nekoliko noviteta, a predviđa strože kazne, privremeno oduzimanje vozila, a najavljena je i promena u obeležavanju pružnih prelaza.

Penzioneri, pažnja!

PIO fond: Najniža penzija u Srbiji 20.631 dinara, a najviša više od 190.000