Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Otvoren objekat obdaništa „Barka" u Maradiku

2022.06.30
17:11
2022.06.30
17:18
Forrás
Pannon RTV
Gradnja je započela u 2019. godini. Na otvaranju je održana svečana misa, a mališani su spremili odgovarajući program. Investicija je ostvarena uz podršku Vlade Mađarske.

Mališani se mnogo raduju novom prostoru i novim igračkama. Na otvaranju objekta pokazala su šta su do sada naučili u obdaništu. Katica Čepregi je posebno pevala za našu redakciju.

Pannon RTV/Juhász Géza

Obdanište u Maradiku trenutno pohađa 15 dece i sa njima rade dve vaspitačice. U grupi ima dece koja govore isključivo na mađarskom jeziku, ali ima i dece koja uopšte ne govore mađarski, ili ga tek delimično znaju.

„Slikama, pričama, aplikacijama, različitim igrama možemo da ih navedemo da imaju volje za mađarski jezik i rado počnu da ga govore sami od sebe. I na taj način ih razvijamo" kaže Vivien Čordaš, vaspitačica iz Maradika.

Pannon RTV/Juhász Géza

Izgradnja obdaništa bila je ideja Danijela Halasa, mesnog reformatskog duhovnika. Tokom radova naišli su na više teškoća, građevinsku dozvolu čekali su dve godine: „Uvek kažem da smo gradnju mogli da uradimo sa mnogo manje novca, da smo je započeli pre godinu danas, ali hvala bogu da smo je i ovako završili, i da smo realizovali ovaj projekat."

U dijaspori dijaspore učiti mađarski, ravno je opstanku – naglasio je Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta, na otvaranju nove zgrade obdaništa: „Ukoliko pođemo od Kikinde, preko Neuzine, Zrenjanina, ili prema jugu u Skorenovcu, dole u Dobričevu, ili Vršcu, Ivanovu, i drugim brojnim naseljima, da ne pominjem zapadnu Bačku, uspeli smo da stvorimo takve obdanišne centre, mesta u dijaspori, koje stvaraju mogućnost da u okviru državnog sistema deca uče na svom maternjem jeziku."

Pannon RTV/Juhász Géza

Izgradnja objekta stajala je 150 miliona forinti. San meštana Maradika ostvaren je uz podršku Vlade Mađarske kroz Program razvoja obdaništa u Karpatskom basenu.

„Važno je da deca u prvom redu uče na svom maternjem jeziku, da se socijalizuju, da osnovna saznanja usvoje na mađarskom jeziku, i da nakon toga izaberu mađarsku školu"  rekao je Janoš Arpad Potapi, državni sekretar Mađarske zadužen za nacionalnu politiku.

Pannon RTV/Juhász Géza

U narednom koraku čekaju dozvolu da pored obdaništa mogu da pokrenu i predškolsku grupu. Osim toga, zgrada obdaništa moći će da se koristi i za društvena okupljanja.

Maradik
obdanište
obdanište „Barka"

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Na Paliću je počela proslava Dana Svetog Ištvana

Kao i prethodnih godina, ljudi su i ove godine već u popodnevnim časovima počeli da se okupljaju na centralnoj manifestaciji proslave Dana Svetog Ištvana na obali jezera Palić. Od 15 časova posetioci su imali priliku da obiđu vašar rukotvorina.

Eko park i igralište za mlade!

Kanjiža je bogatija za jedno novo igralište i društveni prostor. Staro igralište u Mostarskoj ulici je naime u potpunosti transformisano, dodati su novi elementi.