Ugrás a tartalomra

Otvorena izložba grafike u Gradskom muzeju u Bečeju

2023.02.03
09:34
2023.02.03
15:48
Forrás
Pannon RTV
Izložba grafike iz umetničke zbirke Gradskog muzeja Bečej je otvorena u četvrtak uveče u toj ustanovi. Na izložbi, koja se može pogledati do sredine marta, predstavljeno je 30 dela Odseka za likovnu umetnost muzeja.

Na zidovima Gradskog muzeja Bečej su izloženi drvorezi, bakropisi, litografije, serigrafije i grafike nastale u drugoj polovini prošlog veka. U četvrtak uveče je otvorena u Muzeju izložba radova iz odseka za likovnu umetnost te ustanove.

Akoš Tojzan, direktor Gradskog muzeja, Bečej: „Neki od umetnika su iz Bečeja ili su učestvovali na likovnim kolonijama u Bečeju, a izložba je napravljena od njihovih radova koji su ovde ostavljeni u to vreme. Ovde ima i umetnika koji su tipično radili s tim tehnikama, a ima i likovnih umetnika koji su postali poznatiji i priznati sa slikama koje su rađene sa uljanom tehnikom."

Istoričar umetnosti Radoslav Mihailović je izabrao radove za ovu izložbu od nekih 80-ak grafika koje se nalaze u muzejskoj likovnoj zbirci, koje pokazuju šarolikost učesnika likovne kolonije u Bečeju.

Radoslav Mihailović, glavni muzeolog, Gradski muzej, Bečej: „Izrada dela grafičke umetnosti zahteva posebne alate i mašine, zbog čega ova tehnika nije korišćena u likovnim kolonijama. Ovih tačno 30 grafika, koje možete videti na izložbi, su nastale u ateljeima slikara, poklonjene su nam ili smo ih od njih kupili. Radovi su nastajali od početka funkcionisanja muzeja, odnosno od 1953. do 1954. godine, pa do kraja 20. veka."

Svi zainteresovani mogu da pogledaju likovnu izložbu do sredine marta.

izložba
grafika
Gradski muzej
Bečej

Slične vesti

Najnovije

16:35, Frissítve: 16:45

U svetu narodnih bajki

Za učenike nižih razreda osnovnih škola u Novom Sadu organizovano je takmičenje pod nazivom „Sedamdeset i sedam mađarskih bajki“. Takmičenje je održano u Mađarskom kulturnom centru „Petefi Šandor“.
16:01, Frissítve: 16:50

Dan ružičastih majica

U osnovnoj školi „Jovan Mikić“ u Subotici obeležen je međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Dan ružičastih majica održava se svake godine poslednje srede u februaru.

Najčitanije