Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Otvorena nova čitaonica Gradske biblioteke Subotica

2020-12-28
17:05
2020-12-28
18:31
Forrás
Pannon RTV
Izgradnja i obnova dela zgrade, koja ima poseban značaj u kulturnom životu grada, realizovana je zahvaljujući saradnji Mađarske vlade i Mađarskog nacionalnog saveta. Ukupna vrednost investicije bila je više od 600 hiljada evra.

Zgrada Gradske biblioteke Subotica, jedan je od istaknutih simbola grada. Novo krilo zgrade, koje je sada otvoreno, je jedna multifunkcionalna i multimedijalna čitaonica, koja ispunjava sve potrebe koje se očekuju od jedne moderne biblioteke. U ovoj ustanovi će uskoro započeti rad na digitalizaciji, tokom kojeg će čitaoci moći da pregledaju bibliotekarski materijal i u digitalnom obliku.

Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta: „Ovom obnovom i izgradnjom novog odeljenja, jača se muzejski karakter ove zgrade, a istovremeno se stvara i jedna baza znanja. Ovaj deo zgrade koji je sada otvoren, nemožemo nazvati čitaonicom, već upravo ono što je najveće očekivanje 21. Veka, da biblioteka obezbedi isijavanje znanja, mogućnost sticanja znanja na bilo koji način. Bila to knjiga, opipljivo štivo, u onlajn sistemu ili u obliku elektronskih, digitalizovanih knjiga."

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Na otvaranju je dr Balint Pastor izrazio nadu da će nova čitaonica biti centar znanja i istraživanja: „Naravno, karakter zgrade mora biti sačuvan. Izgradnjom ove nove čitaonice u novoj zgradi, Subotičani, meštani i istraživači, došli su do istih uslova kao i istraživači u bibliotekama i drugim kulturnim i obrazovnim ustanovama, u gradovima većim od Subotice."

Pre pet godina se javila potreba za proširenjem, koje bi odgovorilo izazovima 21. veka, uz očuvanje vrednosti originalne zgrade.

Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine: „Raduje me što je ova investicija završena. Gradska biblioteka Subotica, i generalno čitava Subotica, ima jedan sjaj, koji daleko prevazilazi granice grada. Zahvaljujući tom sjaju, mislim da će jačati svi procesi, koji su važni za očuvanje identiteta. Imamo takođe i jednu sveobuhvatnu viziju vezanu za zgradu biblioteke. Naredne godine će možda pružiti priliku za to da se ove ideje mogu i ostvariti."

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Na otvaranju se Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice, zahvalio Mađarskoj vladi na finansijskom doprinosu u očuvanju subotičkih kulturnih vrednosti: „Donacija Mađarske vlade rezultat je dobrih odnosa između Mađarske i Srbije. Čestitam zaposlenima Gradske biblioteke i svim građanima Subotice, i želeo bih da nastave da razvijaju, čuvaju, proučavaju i predstavljaju naše kulturne vrednosti."

Gradska biblioteka ove godine slavi 130 godina postojanja. Tom prilikom ustanova je objavila i jednu knjigu, koja prikazuje istoriju biblioteke.

Gradska biblioteka Subotica
čitaonica
Ištvan Pastor
dr Balint Pastor
Jene Hajnal
Stevan Bakić

Slične vesti

Najnovije

18:46, Frissítve: 18:56

Vakcinacija nastavljena i u Kovačici

Vakcinacija protiv korona virusa je u punom jeku i u opštini Kovačica. Svi koji žele da se vakcinišu mogu da biraju između kineske vakcine Sinofarm, američko-nemačke vakcine Fajzer-Biontek i vakcine AstraZeneka.
16:44, Frissítve: 16:54

Šta treba uraditi ako nekoga napadne pas?

Nedavno je jedna Subotičanka pretrpela težak napad čopora pasa. Ovaj incident je izazvao dosta bure u gradu, jer se na ulicama često mogu videti psi lutalice, ali isto tako i u parkovima, na trgovima, usamljeno ili u manjim-većim grupama.

Najčitanije

U Kanjiži dostupne tri vrste vakcina

Stanovnici opštine Kanjiža mogu da biraju među tri vrste vakcina. Osim američko-nemačkog „Fajzer-Bajontek" cepiva i kineskog „Sinofarma", dostupna je britansko-švedska vakcina „Astra Zeneka".