Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Otvorena nova proizvodna hala za obradu metala u Molu

2019-11-07
22:22
2019-11-07
22:29
Forrás
Pannon RTV
U organizaciji Fondacije Prosperitati otvorena nova investicija ekonomskog razvoja.

Značajan deo proizvodnog odeljenja firme Zupčanik doo, većina proizvodnih linija za pravljanje zupčanika, premeštena je u Mol.

Sa dvadeset godina profesionalnog iskustva iza sebe, Karolj Gordoš stariji je još 1983. Godine formirao svoju firmu, Zupčanik. Glavni proizvodni profil kompanije je proizvodnja zupčanika. U novootvorenoj fabričkoj hali zaposliće pedesetak ljudi.

Njihova osnovna delatnost je da kontinuirano obezbeđuju visok kvalitet svojih proizvoda i usluga i da zadovolje potrebe koje su identifikovali njihovi kupci. Danas već blizanci osnivača, Šandor i Karolj Gordoš, vode fabriku kao suvlasnici. Karolj, direktor je izuzetno ponosan na novu fabričku halu: „Na osnovu konkursa Fondacije Prosperitati smo izgradili proizvodnu halu, koja se prostire na površini od 2.400 kvadratnih metara. Ukupna vrednost ove investicije bila je 72 miliona dinara."

Proizvodnja će sada moći da se odvija na mnogo većoj površini. Njihovo glavno merilo su brzina i kvalitet. U novoj proizvodnoj jedinci će praviti nove zupčanike za zamenu postojećih, dotrajalih, istrošenih zupčanika.

Mali projekat, veliko srce, velika hala, rekao je Balint Juhas, direktor Fondacije Prosperitati: „Sećam se da sam ga pitao kada je projekat već započeo, zašto ne konkurišu i za mašine? Rekao je da ne dolazi u obzir, jer imamo toliko mašina u Vojvodini da nemamo gde da ih stavimo. I ako govorimo o održivom i ekološki prihvatljivom industrijskom razvoju, većina mašina izrađena je 40-ih godina prošlog veka i još uvek su najpreciznije i najbolje mašine, koje zadovoljavaju sve potrebe u 21. veku."

Za 11 dana će biti četiri godine kada je Mađarska vlada pokrenula program ekonomskog razvoja u Vojvodini, rekao je Ištvan Pastor, predsednik SVM-a, na svečanosti: „Mislim da smo ostvarili rezultat, kakav, kada smo predlagali odluku, možda nismo ni mogli da sanjamo. To delom govori o našoj spremnosti, delom o našim ljudima, delom o energiji koja pokreće naše ljude."

Do sada su podnosioci zahteva dobili više od 45 milijardi forinti, a u Vojvodini je realizovano ulaganje od 85 milijardi forinti - rekao je Peter Kiš-Parciu. Zamenik državnog sekretara za ekonomski razvoj mađarskih pograničnih regiona je doda da je to rezulat trostrukog partnerstva:„S jedne strane to je Mađarska vlada, koja daje podršku, sa druge strane, Savez vojvođanskih Mađara, odnosno Fondacija Prosperitati, koji na licu mesta odrađuju stvari davajući viziju lokalnim zajednicama i naravno tu su podnosioci zahteva koji moraju da sastave dobre predloge da bi program bio uspešan."

Nova fabrička hala firme Zupčanik doo u Molu izgrađena je za dve godine. Do sada je u novi pogon prebačeno 75 mašina, a ostalo je još 76. Zahvaljujući ovom ulaganju otvorena su 23 nova radna mesta.

Mol
Fondacija Prosperitati
Balint Juhas
Ištvan Pastor
Peter Kiš-Parciu

Slične vesti

Najnovije

21:39, Frissítve: 21:45

Dan opštine Ada

1835. godine gradu su dodelili dozvolu za održavanje slobodnog vašara, i kao rezultat toga, naselje i zanatska industrija su postigle ogroman napredak.

Najčitanije