Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Hoffmann Artúr

Otvorena prva bačva piva – u Novom Sadu otvoren Oktoberfest

2019-10-19
18:39
2019-10-19
22:46
Forrás
RTV Pannon
Novosadski festival piva Oktoberfest već četvrtu godinu zaredom privlači po 15 hiljada posetilaca u grad. Događaj nadahnut nemačkom atmosferom, postao je omiljena destinacija za mlade.

Pored  nemačkih jela, posetioci su mogli da se dive širokoj paleti zanatskih piva. Emilia Kerekeš Patek voli da proba pića koja se ne mogu kupiti u prodavnicama: “Ove godine mi je najdraže Čiki pivo, probala sam ga prvi put i zaista mi se sviđa” rekla je Novosađanka. Sa druge strane, Irena Deakviše je više konzumirala voćna piva.

Cena točenog pića se kreće 200-300 dinara. “Velika je razlika u odnosu na industrijska piva. Imaju veću cenu ali mislim da ih vredi kupovati”, smatra Dejan Marinković.

Rok grupe i hrana karakteristična za festivale piva brzo su delovali na dobro raspoloženje. “Sve mi se veoma sviđa – kobasica, pivo, društvo, muzika, sve je sjajno” oduševljena je Aurora Koprivica.

Na festivalu je prevashodno zanatskim pivarama data prilika za predstavljanje. Čiki pivo iz Transilvanije se na domaćem tržištu pojavilo pre samo godinu dana ali već je osvojilo naklonost potrošača. “Imamo piva lager tipa, veliko je interesovanje za njega, imamo novi proizvod IPA, i njega probaju i veoma im se sviđa. Voćna piva takođe su zanimljiva i atraktivna, ali na festivalima se najviše konzumiraju lager piva” rekao je Silard Boviz, pivar iz Sente.

Oktoberfest u Novom Sadu organizovan je 4. put sa ciljem da se gradu pruži bogatija turistička ponuda. “Oktoberfest se održava ne samo u Minhenu, već širom sveta, od Brazila, preko Kine i Amerike sve do Novog Sada, tamo gde su živeli ili žive Nemci i zadržali su svoju tradiciju, kulturu i industriju. Apatin, Čelarevo i Novi Sd imaju najveće vojvođanske pivare, i to je nemačka zaostavština” objasnio je glavni organizator Robert Čoban.

Od zanatskih piva moglo se probati svetlo, tamno, voćno, pa čak i pšenično pivo.

Oktoberfest
Novi Sad
pivo

Najnovije

16:52, Frissítve: 17:03

Oko sto dobrovoljaca dalo krv u Bečeju

To znači da se broj lokalnih davalaca krvi nije smanjio ni u aktuelnoj epidemiološkoj situaciji. Poslednjih meseci je, međutim, na nivou zemlje manje davalaca, pa su i zalihe Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine pri kraju.

Najčitanije

Pomozimo porodici Šuranji

Drva za ogrev, građevinski materijal, topla odeća, hrana - sve to nedostaje u kući porodice Šuranji, koja živi u teškim uslovima. Šestočlanoj porodici je potrebna pomoć.