Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Ovako je nekad izgledao Uskrs

2022.04.16
15:25
2022.04.16
17:52
Forrás
Pannon RTV
U Totovom selu oživeli su vreme nekadašnjih uskrsa. Jaja su farbana posebnim tehnikama, deca su pripremala kolač, kako bi kroz igru i u dobroj atmosferi upoznali uskršnju tradiciju.

Na Veliki petak popodne bila je velika gužva u objektu stare škole u Totovom Selu. Ovde su deca učila o uskršnjim običajima. Više njih vežbalo je pravljenje uskršnjeg kolača.

- Treba so, voda i brašno" objašnjava Čongor Berec iz Totovog Sela.

- Kako praznujete Uskrs kod kuće?

- Sa porodicom.

- Šta obično radite za Uskrs?

- Idemo u polivače.

Pannon RTV/Molnár Ádám

Devojčice su se okušale u farbanju jaja. Farbale su korom luka, a ukrašavale ih perom umočenim u vosak.

- Imamo ovakav mali štapić, ovde ga stavimo, posle stavimo u vosak i onda crtamo i posle se to osuši.

- Koje motive si crtala?

- Cveće, srdašca" kaže Lila Hanđa iz Totovog Sela.

Pannon RTV/Molnár Ádám

Roditelji smatraju da je ovo dobra inicijativa, jer deca stiču nove, dodatne doživljanje povodom Uskrsa. Ornela Feješ, roditelj iz Totovog Sela kaže: „Imamo sreće, mi imamo jednu devojčicu i jednog dečaka, tako da ja pokazujem devojačku stranu, kako farbamo crvena jaja, kako dočekujemo polivače, a moj suprug, pokušava sina da zainteresuje za polivače i uče pesmice polivača."

Lokalno Udruženje za negovanje tradicije „Almaš – Vašdereš" za svoj cilj je postavilo da se mladi neposredno upoznaju sa sada već zaboravljenim uskršnjim običajima.

Pannon RTV/Molnár Ádám

”Sva stara tradicija, koju postepeno zaboravljamo, odnosno običaji kojih su se pridržavali naši stari, to pokušavamo da pokažemo današnjim mališanima i mladima. Koliko možemo da im ispričamo i da im prikažemo kako je to nekada izgledalo", kaže Jene Kalman, predsednik Udruženja.

U ponedeljak, u organizaciji Udruženja, za decu je pripremljena vožnja polivača zaprežnim kolima, hvatanje zeca, traženje gnezda. U planu je da u utorak žene idu da polivaju.

Uskrs
Totovo selo
jaja

Najnovije

13:46, Frissítve: 18:45

Velike grupe migranata

Grupe migranata nalaze se u skoro svakom delu Subotice. Ilegalni migranti se u velikim grupana nalaze ne samo na šumskom delu već i u centru i prigradskom delu.

Najčitanije

Nova pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Ponovo se desila pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici kod Subotice. I ovaj put su avganistanski trgovci ljudima otvorili vatru - rekli su našem novinaru na licu mesta ilegalni migranti koji su u grupi pobegli iz šume.