Ugrás a tartalomra
Fekszik a másodvetés
Pannon RTV

Ove godine nevreme obralo rod

2019-09-10
19:06
2019-09-10
19:12
Forrás
RTV Pannon
Oluja kakvu mnogi ne pamte, najveću štetu napravila je na rodu koji je bio pred berbu: na kukuruzu, kao i voćnjacima punim zrelih jabuka.

Nadležni za poljoprivredu u subotičkoj gradskoj upravi danas čitavog dana obilaze teren, kako bi procenili situaciju.

Fekszik a betakarításra váró kukorica

U Subotici, na području Tuk Ugarnica, na njivima sa kukuruzom, žalostan prizor. Čitave parcele kukuruznih stabljika koje su bile pred berbom do nogu je potukao vetar orkanske snage – žali se Ferenc Rihter, veliki zemljoposednik iz Subotice. „Sazreo kukuruz je skroz potukao. Problem je što ne možemo da ih beremo kombajnom, beračicama, možda samo u jednom smeru."

Férges kukoricacső

Klipovi su već patili zbog prethodnog nepovoljnog vremena, duge suše i vrelog leta, te su kukuruzna zrna sitna, izgorela, ali i pojedena jer je u njima crv – pokazuje ratar. Očekuje nas loš rod i u pogledu kvaliteta i količine, ukoliko uopšte može da se obavi berba.

Na terenu Šupljaka druga setva je najviše stradala od nevremena u ponedeljak. Olujni vetar i grad potpuno su potukli kukuruz. Tibor Aladič, preduzetnik kaže da su pitali najstarije u selu, ali ni oni se ne sećaju ovakvog vetra koji je imao snagu jednog tornada. „Listovi kukuruza su se vitlali visoko u vazduhu, i u tom trenutku je otpočeo da duva vetar, istog momenta je počela da pada kiša, tako da je svako živ ko je mogao da se mrda, tražio neko sklonište da se sakrije" – priča proizvođač sa Šupljaka.

A földről szedik fel az almát

Sličan tužan prizor je i u voćnjacima Bačkih Vinograda i Hajdukova. Berbu jabuka koja je upravo počela, prekinulo je nevreme u ponedeljak. Umesto voćara, većinu jabuka obrali su led i vetar. Andraš Kovač je takođe neveseo. U voćnjaku ovog odgajivača u Bačkim Vinogradima jedva da je ostalo jabuka na grani.

Pre nevremena u ponedeljak, proizvođači sa Hajdukova nadali su se dobrom rodu. Sada će jabuka moći da ide samo za industrijsku – žali se Jožef Haško. „Jabuka koja je čekala berbu u najvećoj meri je potučena sa drveta, tako da nju još samo možemo da pokupimo."

Alma borítja a földet

U voćnjacima između drvoreda poput tepiha prostiru se pootpale jabuke. Od nadležnih koji su na terenu samo smo nezvanično uspeli da saznamo da su sa protivgradnih stanica u okolini Subotice u ponedeljak počeli da pucaju u oblake, ali je zbog snažnog vetra orkanske snage iz bezbednosnih razloga zaustavljeno ispaljivanje raketa.

nevreme
kukuruz
jabuka
rod

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Nevreme u Subotici

Nešto pre 20 časova Suboticu je zahvatilo nevreme. U jednoj mesnoj zajednici pala je veća količina grada.