Ugrás a tartalomra
illusztráció

Pačir proslavio 232. godišnjicu naseljenja

2018.05.07
18:11
2018.05.07
18:17
Forrás
VajdaságMA
U Pačiru je juče svečano obeležena godišnjica doseljavanja porodica iz centralne Mađarske, čime je udaren temelj ovog naselja.

Juče je u Pačiru održana svečanost povodom 232. godišnjice naseljavanja ovog sela. Održano je bogoslužje u reformatskoj crkvi i upriličeno polaganje venaca.

Pre 232 godine je 206 porodica iz mesta Kišujsalaš iz Mađarske u aprilu 1786 godine napustilo svoju rodnu grudu i naselili su se u Pačiru tražeći novi dom u nadi boljeg života.

Na manifestaciji su bili prisutni predsednik Mađarskog nacionalnog saveta Jene Hajnal, republički poslanik Saveza vojvođasnkih Mađara Arpad Fremond, zamenik direktora Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine Oto Nađ, te potpredsednik saveta mesne zajendice Pačir Zoltan Sombati.

Pačir
godišnjica

Najnovije

15:08, Frissítve: 16:23

Situacija sa migrantima i dalje nepromenjena

Šuma na periferiji Subotice, na Makovoj sedmici u blizini granice sa Mađarskom, i dalje je puna migranata. Meštani se više ni ne usuđuju da odu do nekada popularnog mesta za izlet, koje se prostire na velikoj površini.

Najčitanije

Nova pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Ponovo se desila pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici kod Subotice. I ovaj put su avganistanski trgovci ljudima otvorili vatru - rekli su našem novinaru na licu mesta ilegalni migranti koji su u grupi pobegli iz šume.