Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Pad temperature utiče na organizam čoveka

2020.02.04
21:23
Forrás
Pannon RTV
Uticaj dvostrukog fronta kod mnogih izaziva neprijatne tegobe, ali jača uticaj hladnog talasa. U sredu se očekuje i za 15 stepena niža temperatura u odnosu na prethodne dane.

Za osetljive na promene vremena predstoje teški dani. Može se pojaviti migrena, osećaj umora, glavobolja, grčevi mišića i želudca, moguća je pojava više prevremeno rođenih beba. Istovremeno, sve više se širi i grip.

Vreme koje je proteklih dana bilo izuzetno toplo za ovo doba godine pogoduje širenju virusa, pa je broj obolelih od gripa skokovito porastao. Sada se, opet, na našem području pojavljuje snažan hladni front, zbog čega se može očekivati da dežurni u službama hitne medicinske pomoći imaju pune ruke posla. U ovom periodu značajno raste broj infarkta, kao i moždanih udara.

Osim toga, javlja se i kolebanje krvnog pritiska, pojačavaju se bolovi izazvani zapaljenskim procesima. Topli talas najviše utiče na nervni sistem, dok hladni front ubrzava rad srca. Tegobe može da oteža i snažan vetar, što dovodi do osećaja nemira i nadraženosti. Velike i nagle promene temperature utiču i na najzdraviji organizam, a kamoli na hronične bolesnike.

Na Margit Heđi iz Pačira takođe utiče promena vremena: „Skače mi pritisak, šećer se penje, pada, imam takve simptome. Ne mogu drugo da učinim, ili malo legnem, jer lekove redovno uzimam, i ne mogu na to da uzimam dodatne lekove. Dakle, legnem, ili ako mi je jako visok šećer, prošetam."

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Dnevne temperature i dalje će ostati u plusu, između 5 i 7 stepeni, dok će u zoru živa u termometru padati na 4 i 5 stepeni ispod nule. Zbog toga i dalje raste opasnost od prehlade, potrebno je oblačiti se toplo i slojevito. Gripa se najviše javlja u februaru, a tome značajno doprinosi i neprestano kolebanje temperature.

„Organizam se teško prilagođava ovim kolebanjima  temperature, jer naše telo se sastoji uglavnom od vode, a na vodu utiče promena temperature. Možemo da očekujemo da će biti još više bolesnih od gripa" kaže dr Elvira Herbut, pedijatar.

Osim hroničnih bolesnika bebe su najosetljivije i najugroženije. Na hladnoći sluznica grla se brže suši, što utiče na sve organe za disanje. U ovo vreme veće je i zagađenje vazduha i to sve slabi naš imuni sistem. Nakon tri ili četiri dana može se pojaviti i zapaljenje pluća – dodaje doktorica. Za sprečavanje širenja bolesti važno je često provetravanje: „Ukoliko češće provetravamo manja je mogućnost da ćemo se zaraziti. To treba često ponoviti i u školama i obdaništima, jer su to veće zajednice i dovoljno je da jedno dete donese zaradu, to se širi po čitavoj grupi."

Imuni sistem možemo osnažiti ukoliko izbegavamo stres i više se bavimo sportom – naglašava doktorica.

Pannon RTV/Molnár Edvárd

U sredu popodne moguće je da se ponovo razvedri nebo, tek ponegde se mogući kratkotrajni pljuskovi. Noću se može očekivati snažan vetar olujne jačine. U zoru će biti minus 1 stepen, a tokom dana očekuje se do 7 stepeni. U četvrtak će vreme ostati slično, u zoru sa minus 4 stepena, a preko dana sa očekivanih 5 stepeni. Za vikend se prognozira mirno, mestimično oblačno vreme, sa minusom u ranim jutarnjim časovima.

temperatura
hladno
vremenska prognoza

Najnovije

17:35, Frissítve: 17:48

Dani lavande u Subotici

Održavaju se Dani lavande u poslovnom centru Železničkog naselja u Subotici koji imaju humanitarni karakter. Posetioci mogu da kupe i sadnice lavande, sečeno cveće, vodu i ulje lavande, kao i druge rukotvorine.
16:09, Frissítve: 16:14

Izložba umetničkih fotografija u Bečeju

U Galeriji "Krug" u Gradskom pozorištu u Bečeju je otvorena izložba fotografija pod nazivom "Dijalog". Na izložbi zainteresovani mogu da pogledaju fotografije Olivije Erdelji iz Bačkih Vinograda i Lasla Justina iz Bečeja.
19:25

Učinimo sve da epidemija ne ojača ponovo!

Epidemiološka situacija u Srbiji se pogoršava - u poslednje dve nedelje raste broj novozaraženih i broj pacijenata koji se nalaze na bolničkom lečenju, stoji u saopštenju Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Najčitanije

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.