Ugrás a tartalomra

Pala otkupna cena svinja

2021.01.22
16:30
Forrás
Pannon RTV
U decembru su u Srbiju uvoženi tovljenici i prasići iz nekoliko zemalja, prisiljavajući tako lokalne proizvođače da prodaju svoju stoku ispod cene. Očekuje i rast cene hrane za životinje. Uz to, kasne i državne subvencije.

Poljoprivrednici mogu prodati svoju stoku samo po nižoj ceni zbog uvoza svinja i prasadi iz inostranstva. Do sada formirana baza kupaca se raspala. A oni koji se bave otkupom, samo po nižoj ceni vrše otkup stoke - rekao je Jožef Sabo iz Adorjana, koji drži krmače i prasiće za tov.

"Sve se urušilo. Od nas su uglavnom stoku kupovali uzgajivači iz Mačve i Srema, sva stoka je bila vakcinisana i očišćena od unutrašnjih parazita, u skladu sa njihovim zahtevima, ali kada je u decembru odobren uvoz stoke, sve se urušilo." rekao je Jožef Sabo iz Adorjana.

Prasetina je uvezena iz Hrvatske, dok je meso tovljenika u Srbiju uvezeno iz Nemačke. Trenutno je cena žive vage po kilogramu 125-130 dinara. Situaciju pogoršava kašnjenje subvencija i nova ograničenja u pogledu uzgoja svinja.

„Sada se situacija zaista promenila. Svako ko ima krmače mora ih pregledati, a prasići bi trebali imati dve do tri nedelje starosti u slučaju da ih želimo prodati licima radi daljeg tova. Zasad se još može prodati u klanici. Trenutno je to slučaj i sve to košta." rekao je Robert Žoldoš, kupac, Totovo Selo.

Uz niske otkupne cene, povećana je i potražnja za žitaricama pa se očekuje i rast cene gotove hrane.

svinjarstvo
otkupna cena
pad

Slične vesti

Najnovije

18:30, Frissítve: 18:40

Konferencija pravnika na Paliću

Na Paliću je održana konferencija pravnika pod nazivom “Bezgranična zaštita prava manjina”. Događaj je organizovalo Udruženje pravnika vojvođanskih Mađara u saradnji sa Institutom za zaštitu prava manjina iz Republike Mađarske.
15:28, Frissítve: 16:21

Sačuvajmo tradicionalni svinjokolj od zaborava!

Svi zainteresovani su mogli da učestvuju na tradicionalnom svinjokolju u Mesnoj zajednici Makova sedmica u Subotici. Svrha ove manifestacije je očuvanje tradicije, prenos na mlade naraštaje, kao i prikupljanja sredstava u humanitarne svrhe.
11:11, Frissítve: 16:58

“Avantura počinje ovde!”

U Beogradu se pod ovim sloganom održava Međunarodni sajam turizma. Skoro 30 zemalja će biti predstavljeno na ovoj manifestaciji koja će se održati od 22. do 25. februara. Ovogodišnja zemlja partner sajma je Grčka.

Najčitanije