Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Pala otkupna cena svinja

2021.01.22
16:30
Forrás
Pannon RTV
U decembru su u Srbiju uvoženi tovljenici i prasići iz nekoliko zemalja, prisiljavajući tako lokalne proizvođače da prodaju svoju stoku ispod cene. Očekuje i rast cene hrane za životinje. Uz to, kasne i državne subvencije.

Poljoprivrednici mogu prodati svoju stoku samo po nižoj ceni zbog uvoza svinja i prasadi iz inostranstva. Do sada formirana baza kupaca se raspala. A oni koji se bave otkupom, samo po nižoj ceni vrše otkup stoke - rekao je Jožef Sabo iz Adorjana, koji drži krmače i prasiće za tov.

"Sve se urušilo. Od nas su uglavnom stoku kupovali uzgajivači iz Mačve i Srema, sva stoka je bila vakcinisana i očišćena od unutrašnjih parazita, u skladu sa njihovim zahtevima, ali kada je u decembru odobren uvoz stoke, sve se urušilo." rekao je Jožef Sabo iz Adorjana.

Pixabay

Prasetina je uvezena iz Hrvatske, dok je meso tovljenika u Srbiju uvezeno iz Nemačke. Trenutno je cena žive vage po kilogramu 125-130 dinara. Situaciju pogoršava kašnjenje subvencija i nova ograničenja u pogledu uzgoja svinja.

„Sada se situacija zaista promenila. Svako ko ima krmače mora ih pregledati, a prasići bi trebali imati dve do tri nedelje starosti u slučaju da ih želimo prodati licima radi daljeg tova. Zasad se još može prodati u klanici. Trenutno je to slučaj i sve to košta." rekao je Robert Žoldoš, kupac, Totovo Selo.

Pannon RTGV/Ürményi Frigyes

Uz niske otkupne cene, povećana je i potražnja za žitaricama pa se očekuje i rast cene gotove hrane.

svinjarstvo
otkupna cena
pad

Najnovije

Najčitanije

Viktor Orban u Subotici jeo burek iz „Lipe"

Mađarski premijer, nakon što je učestvovao na polaganju kamena temeljca železničke pruge između Segedina i Subotice, i prijemu koji je organizovan nakon toga, sam je zatražio da odu na burek.

Da li može jedna fotografija?

Da li može jedna fotografija? – pod ovim naslovom Viktor Orban podelio je na društvenim mrežama video o poseti Subotici.

Ribokradice, čuvajte se!

Šest brodova i šest terenskih vozila stiglo je u novosadsku ribočuvarsku služba pri JP „Vode Vojvodine" . Danas u podne porinuti su brodovi.

Aleksandar Vučić: „Ko sme, taj pobeđuje!"

„Ko sme, taj pobeđuje!" - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na mađarskom jeziku u Horgošu. Ovom rečenicom opisao je politiku mađarskog premijera Viktora Orbana prema Srbiji.

Vučić: Subotica se dinamično razvija

Predsednik Srbije je poručio: Građani Subotice mogu da se osećaju u privilegovanom položaju, jer je grad jedno od onih mesta gde se ulaže najviše novca.