Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Pametan robot u osnovnim školama

2020.10.14
17:52
Forrás
Pannon RTV
Mobilijar osnovnih škola u Srbiji biće obogaćen sa alatom za programiranje robota. I u Senti će biti jedan takav, zahvaljujući Rotari klubu i opštini.

Takozvani m-bot pomaže đacima da na jednostavan i zabavan način nauče osnove programiranja robota. Isti će do škola u Senti stići uz pomoć lokalnog Rotari kluba i opštine.

Inicijativu je pokrenuo Rotari klub iz grada Savana, u Sjedinjenim Američkim državama. Za projekat je prikupljeno 54400 dolara. Zadatak partnerske organizacije u Senti bio je da obezbedi sopstveni deo. Ukupno 100 osnovnih škola u Srbiji dobiće programabilne robote. Aleksandar Dragić, predsednik, Rotari klub, Senta: „To su male konstrukcije, uređaji, koje će naučiti da sklapaju i rastavljaju uz pomoć stručnog nastavnika, da pišu razne informatičke programe i na taj način savladati informatiku. Verujemo da našu decu moramo pripremiti za budućnost, za informatiku, za IT."

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Opština Senta pomaže u sprovođenju ovog projekta. Sporazum o tome je sa predsednikom kluba u ponedeljak potpisao Rudolf Cegledi, predsednik Opštine Senta. Atila Juhas, član Opštinskog veća zadužen za kulturu i obrazovanje, Senta: „Nama je najvažnije da omogućimo kapacitet sopstvenih institucija, gradskih ustanova, škola i ovih javnih ustanova, kako bi deca to što pre, efikasnije i što je moguće više koristila u praksi."

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Nadležni bi voleli da m-bot stigne do učenika već tokom ove školske godine.

robot
Senta
škola
Aleksandar Dragić
Rudolf Cegledi

Najnovije

Najčitanije

Prekinut je eksperiment prve Eko-države na svetu

Šri Lanka je prošlog vikenda odustala od ambicije da postane prva nacija na svetu koja sprovodi u potpunosti organsku proizvodnju, pa je odmah ukinuta i zabrana uvoza pesticida i drugih poljoprivrednih sirovina.