Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Panon RTV snima film o čuvarima prirode u Vojvodini

2021.12.04
09:39
2021.12.04
17:35
Forrás
Pannon RTV
U Somboru je održan sastanak sa čuvarima prirode Vojvodine. Osim predavanja, stručnjaci su posetili i specijalni rezervat prirode "Gornje Podunavlje".
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Specijalni rezervat prirode "Gornje Podunavlje" oduševljava posetioce svojim vodnim i šumskim staništima.

Čuvari prirode takođe su obišli ovo područje. Oto Sekereš, rukovodilac čuvarske službe zaštićenog područja u Javnom preduzeću "Palić-Ludaš", smatra da je takva obuka potrebna i njegovim kolegama. Rekao je da bi takođe bilo korisno pokrenuti program razmene čuvara između zaštićenih područja.

"Ljudi imaju potrebu da međusobno razgovaraju o problemima, koja sredstva će koristiti za postizanje svojih ciljeva, kako bi mogli ukrasti ideje, da bi možda lakše ostvarili svoje ciljeve. Mislim da bi ovakva okupljanja trebala biti još češća i trebala bi da bude bliža saradnja između rukovodilaca čuvarske službe zaštićenog područja i čuvara."

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Osim vojvođanskih stručnjaka, zaposleni u Nacionalnom parku Kiškunšag su održali prezentaciju i čuvarima prirode.

Seminar je organizovalo Udruženje čuvara prirode Vojvodine i Srbije. Predstavnik udruženja Lorand Vig smatra da je rad čuvara prirode stvar srca.

"Svi smo suočeni sa situacijom gubitka prirodnih dobara i biološke raznolikosti. Zaštićena područja, u kojima rade ovi čuvari prirode, mogu igrati ključnu ulogu u zaustavljanju gubitka biološke raznolikosti, barem u područjima gde postoji određena zakonska zaštita."

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Događaj je održan u sklopu projekta koji podržava Evropska unija putem posrednika iz Srbije. U sklopu toga Panon RTV snima dokumentarac o čuvarima prirode.

Panon RTV
film
čuvari prirode

Najnovije

18:01

Novi negativan rekord

Korona virus se u Srbiji sve brže širi. U poslednja 24 sata u zemlji je registrovano više od osamnaest hiljada novozaraženih. To je novi negativan rekord od pojave virusa u Srbiji.

Najčitanije

Kuća im je izgorela, potrebna im je pomoć

Proteklog vikenda je usled požara na dimnjaku oštećena jedna porodična kuća u Kuli. Bračni par Kanjo živi u dvojnoj kući, ali na sreću, plamen se nije proširio na drugi deo objekta. Svako ko želi može da pruži pomoć nesrećnoj porodici.

U Mađarskoj se skraćuje vreme karantina

Karantin će za odrasle osobe biti sedam dana, a u slučajevima bez simptoma, sa negativnim testom može se skratiti i na pet dana. U nastavi karantin se za vakcinisane skraćuje na pet dana.