Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Pansioni i restorani u nezavidnom položaju

2020-11-21
19:13
2020-11-22
16:18
Turizam u Senti je procvetao poslednjih godina, ali zbog virusa korona sve manje ljudi posećuje grad na Tisi. Pandemiju je osetila i lokalna ugostiteljska delatnost, jer zbog donetih epidemioloških mera građani ređe odlaze u restorane.
Pannon RTV

Atila Vereš iz Sente već više od 10 godina vodi jedan pansion. U jednom od ranijih intervjua je rekao da su prošle godine napokon uspeli postići sve što su planirali za otvaranje. Međutim, zbog donetih epidemioloških mera i oni ove godine osećaju težinu situacije. Rekao je da se, nažalost, situacija od tada nije promenila, sobe su još uvek prazne i niko ne održava slavlja u sali za svečanosti.

"Od stranih turista, samo tri do četiri gosta je boravilo ovde po nekoliko dana, u odnosu na prošlu godinu, kada su u julu i avgustu, svi kapaciteti, svi dodatni kreveti bili puni tokom cele sezone." rekao je Atila Vereš iz Sente.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

U normalnim okolnostima obično su svi stolovi rezervisani u jednom od popularnih restorana u Senti. Međutim, u subotu je za ručak postavljen samo jedan sto. Elvira Gere Žiroš, vlasnik restorana, je rekla da su prešli na kućnu dostavu tokom vanrednog stanja, te su na taj način uspeli da prebrode ovaj period. Ponovno otvaranje dalo im je nadu da će se možda sve vratiti na stari kolosek, ali rastužile su ih nove restriktivne mere.

„Međutim, sada je ovo brzo širenje virusa vrlo zastrašujuće i opet ima vrlo velik uticaj na ugostiteljsku delatnost, uključujući i naš restoran. Ne mogu se održavati slavlja, ali nikoga to trenutno ni ne zanima. Na gostima se može osetiti napetost. " rekla je Elvira Gere Žiroš, vlasnik restorana.

Pannon RTV

Prema najnovijim merama, za stolom mogu sedeti najviše dve osobe. Vlasnik je dodao da je njihov restoran takođe vrlo popularan među preduzetnicima, jer često kod njih održavaju poslovne ručkove. Međutim, zbog ograničenja putovanja izostaju i strani partneri, pa je sve manje rezervacija stolova ove vrste.

Senta
korona virus
ugostiteljstvo

Najnovije

Najčitanije

U Sentešu predstavljen prvi tramvaj-voz

Očekuje se da od jeseni prevozi putnike između Segedina i Hodmezovašarhelja. Na ovoj relaciji dnevno putuje gotovo 10 hiljada zaposlenih. Ukoliko se ostvare planovi, tram-train stići će i do Subotice.

Pala otkupna cena svinja

U decembru su u Srbiju uvoženi tovljenici i prasići iz nekoliko zemalja, prisiljavajući tako lokalne proizvođače da prodaju svoju stoku ispod cene. Očekuje i rast cene hrane za životinje. Uz to, kasne i državne subvencije.