Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Pasja vrućina ne štedi ni kućne ljubimce

2022.06.20
15:49
2022.06.20
20:00
Forrás
Pannon RTV
Topli letnji dani nisu veliki izazov samo za ljude, veliku vrućinu teško podnose i kućni ljubimci.
Pannon RTV

Ako nismo dovoljno oprezni, visoke temperature mogu dovesti do toplotnog udara. Najbolje je sprečiti nevolju, ali ako do nje ipak dođe, najsigurnije je potražiti pomoć veterinara.

Sa dolaskom toplog talasa, moramo obratiti veliku pažnju i na zdravlje naših kućnih ljubimaca. Dugotrajne visoke temperature mogu kod pasa izazvati i toplotni udar. Posebnu pažnju tokom letnjih meseci uživaju štićenici prihvatilišta Udruženja za zaštitu životinja „Lajka" u Senti. Prihvatilište je privremeni dom za više od 30 pasa i 10 mačaka.

Beata Peto, članica Udruženja za zaštitu životinja i životne sredine „Lajka": „Ne možemo da pravimo fiksne boksove, da gradimo takve objekte za pse koji će tamo ostati. Dakle možemo da pravimo samo mobilne boksove i mobilna mesta, a tako je prilično teško obezbediti hlad i toplotnu izolaciju. Za to nam je sada potreban i stiropor, koji je veoma važan i sada, a važan i zimi, kako bismo mogli da izolujemo boksove i kućice za pse, koji će ih naravno zaštititi i od vrućine i od hladnoće."

Pannon RTV

Ljubitelji životinja mogu da pomognu rad udruženja izolacionim materijalom, hranom za kućne ljubimce, donacijama ali i volontiranjem. Pažnja se životinjama mora posvetiti ne samo u prihvatilištima, već i sami vlasnici kod svojih kuća. Treba im obezbediti hlad, a i sama šetnja se takođe preporučuje u hladnijim, večernjim satima. Obezbedite svojim četvoronožnim ljubimcima rashlađenu vodu i mogućnost kupanja tokom čitavog dana. Pravilno održavanje dlake na ovoj vrućini, može takođe biti spas za životinje.

Dr Imre Szoke, veterinar: „Psi nemaju iste znojne žlezde kao mi, ljudi. Oni imaju nešto znojnih žlezda na nogama, ali toplotu pre svega odaju dahtanjem. Ako je temperatura vazduha blizu temperature njihovog tela, može doći do takozvanog pomeranja toplote, koja može dovesti do toplotnog udara."

Prvi znaci toplotnog udara su intenzivno dahtanje, stalno stvaranje pljuvačke kod psa, a u težim slučajevima i pojava pene na ustima. Takvi slučajevi već zahtevaju intervenciju veterinara, a kao prvu pomoć možemo puštati hladnu vodu na glavu psa, na svakih 5-10 minuta, kako bismo sprečili trajno oštećenje.

vrućina
kućni ljubimac
topli talas
toplota
vreme
Lajka
Senta

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Na Paliću je počela proslava Dana Svetog Ištvana

Kao i prethodnih godina, ljudi su i ove godine već u popodnevnim časovima počeli da se okupljaju na centralnoj manifestaciji proslave Dana Svetog Ištvana na obali jezera Palić. Od 15 časova posetioci su imali priliku da obiđu vašar rukotvorina.