Ugrás a tartalomra
Pásztor István
Pannon RTV

Pastor: Definisati zamisli i oživeti ih

2017-11-10
22:24
2017-11-10
23:47
Forrás
RTV Pannon
Ištvan Pastor najavio je oblikovanje vizije vojvođanskih Mađara i pomoć matične države.

Nakon završetka sednice stalne mađarske konferencije predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, Ištvan Pastor je u izjavi za Pannon TV rekao da u narednom periodu sledi oblikovanje vizije budućnosti i postavljanje ciljeva. U realizaciji tih ciljeva se traži moralna i materijalna podrška matične zemlje. Predsednik SVM je dodao da, kao što se na primerima Kolegijuma Evropa, sistema seoske socijalne zaštite, kao i ekonomskog razvoja postigao uspeh, onda nema prepreka ni da druge ideje uspeju.

"Vidim da se brojčano gledajući mađarska zajednica doista smanjila, ali je istovremeno u svojoj životnoj snazi ostala neokrnjena, i čak i u ovom trenutku poseduje stručne, političke, društvene potencijale, intelektualnu snagu koja omogućuje da se ideje definišu, kao i da se one ožive" - izjavio je Ištvan Pastor.

S obzirom da će naredna godina biti godina porodice u Mađarskoj, a da će Vlada Mađarske to proširiti i na prekogranične zajednice, državni sekretar zadužen za nacionalnu politiku Janoš Potapi Arpad je rekao da žele da raspišu konkurse za porodice, kao i da dosadašnje konkurse za preduzetništvo i porodično preduzetništvo treba nastaviti. On je dodao da bi želeli da što više od tog sistema za pomoć porodicama prenesu i dijaspori. Cilj je da za par godina ne bude razlike između u okolnostima u kojima se nalaze mađarska deca u Subotici i Koložvaru u odnosu na recimo Segedin ili Budimpeštu.

Ištvan Pastor
SVM
Budimpešta

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije