Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Pastor: Izbori u Mađarskoj dokaz funkcionisanja demokratije

2019-10-15
10:05
2019-10-15
17:32
Forrás
RTV Pannon
Narodna volja pokazala da koalicija FIDES-HDNP ostaje najznačajnija politička snaga - rekao je Ištvan Pastor za RTV Panon. Lider SVM-a govorio je i o stanjima na graničnim prelazima prema Mađarskoj.

Lokalni izbori održani u nedelju u Mađarskoj nedvosmisleno pokazuju da je koalicija FIDES-HDNP najznačajnija i najveća politička snaga i ukoliko se sagledaju glasovi dobijeni na niovu države, može se videti da nisu ništa manji nego na prethodnim izborima za Evropski parlament, rekao je Ištvan Pastor, lider Saveza vojvođanskih Mađara, govoreći za RTV Panon. „Ono što je drugačije od dosadašnje prakse jeste da su, jednostavno rečeno, stvoreni politički blokovi. Opozicija je formirala jedan blok i na taj način sakupila glasove različitih opcija. Ono što je još nedvosmisleno i što se može reči na osnovu ovih rezultata, jeste da u Mađarskoj funkcioniše demokratija" rekao je Pastor gostujući u jutarnjem programu Subotičkog mađarskog radija pri Panon RTV-u.

Pastor je zaključio da očigledno nisu tako loši zakoni koji su u proteklom periodu kritikovani da idu na ruku FIDES-u, niti je u poslednjih nekoliko dana čuo pritužbe na slobodu štampe, koji su bili prisutni prethodnih godina. „Kada neko na izborima pobeđuje ili ostvaruje rezultate koje smatra zadovoljavajućim, onda malo drugačije formuliše svoje stavove o demokratiji, izbornim uslovima i pitanju slobode štampe. To kažem u vezi mađarskog iskustva, ali mogao bih reći i pogledu ovdašnje prakse i stavova opozicije" rekao je Ištvan Pastor.

Dalje analizirajući izborne rezultate u Mađarskoj ocenio je da ne postoje nikakve paralele između Mađarske danas i događaja u Srbiji 1996/97. godine, niti da se ovi izbori mogu smatrati kao uvod u neki mađarski oktobar 2000. u Srbiji. Pastor kaže da je to zamućen pogled onih koji nemaju kontakt sa realnošću, već se iz novinskih tekstova informišu o situaciji u Mađarskoj. „U Mađarskoj funkcioniše demokratski sistem, pravila se poštuju i raduju se oni koji su pobedili" zaključio je Pastor.

Iz ugla vojvođanskih Mađara lokalni izbori u Mađarskoj značajni  su i zbog toga što nema naselja, kaže lider SVM-a, koje nema bratske kontakte sa bar jednim mestom severnog suseda. Smatra da je važno da se  ti kontakti i dalje održavaju, nezavisno od političkih opcija na vlasti. Izrazio je žaljenje što između dva najveća susedna grada, Subotice i Segedina, u kojem je na vlasti opozicija u odnosu na vladajuću stranku,  već godinama nema nikavog kontakta, i kako je rekao to nije krivica Subotice.

Sumirajući događaje iz proteklih dana, Ištvan Pastor govorio je i o otvaranju graničnog prelaza Rabe – Kubekhaza, što je u poslednjih sedam godina četvrti otvoreni prelaz između Srbije i Mađarske. Pastor je rekao da je većina prelaza izgrađena i otvorena upravo na zalaganje SVM-a te to smatraju svojih uspehom. Očekuje da će  novi granični prelaz podstaći privrednu aktivnost u istočnom Banatu, kao što je to slučaj svugde gde su otvoreni granični prelazi, ali ne očekuje da će značajno uticati na smanjenje gužvi na granici sa Mađarskom. „Neprijatno mi je što oko ovog pitanja stalno izgovaram neugodne rečenice, ali ne možemo da lažemo ljude. Na mađarskoj strani granične službe bojkotuju svoj posao, i to rade veoma uspešno. Ne mogu da dam drugo objašnjenje za to što se događa kada u bilo kom smeru prelazite granicu, i u bilo koje doba godine. To se neće promeniti ukoliko se otvori više prelaza, jer ovde ili pravila nisu dobra ili unutrašnja organizacija, jer i uz sprovođenje sigurnosnih mera, sigurno se može raditi i mnogo efikasnije" rekao je Pastor.

Mađarska
Ištvan Pastor
SVM
izbori
lokalni izbori
Fides-HDNP
Srbija
granični prelaz

Najnovije

16:52, Frissítve: 17:03

Oko sto dobrovoljaca dalo krv u Bečeju

To znači da se broj lokalnih davalaca krvi nije smanjio ni u aktuelnoj epidemiološkoj situaciji. Poslednjih meseci je, međutim, na nivou zemlje manje davalaca, pa su i zalihe Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine pri kraju.

Najčitanije

Pomozimo porodici Šuranji

Drva za ogrev, građevinski materijal, topla odeća, hrana - sve to nedostaje u kući porodice Šuranji, koja živi u teškim uslovima. Šestočlanoj porodici je potrebna pomoć.