Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Pastor: Izborom Tročanjija Srbija bliža EU

2019-09-17
12:24
2019-09-17
18:00
Forrás
Pannon RTV
Njegova kandidatura je priznanje i Mađarskoj, reč je o operativnoj, politički odlučnoj ličnosti, rekao je predsednik SVM-a gostujući u programu Panon RTV-a.

„Verujem da sa izborom Tročanjija za komesara EU za proširenje, Srbija može brže postati članica Evropske unije" rekao je Ištvan Pastor. Predsednik SVM-a je gostujući u jutarnjem programu na Subotičkim mađarskom radiju naglasio da je kandidatura Lasla Tročanjija jedno od najvećih uspeha mađarske spoljne politike, jer u nizu godina od kako je Mađarska članica EU nikada ranije nije imala prilike ni da se približi ovako važnom resoru.

„Za nas je to izuzetno važno, jer iako politiku EU određuje Savet premijera i predsednika država, nije bez važnosti ko je komesar za proširenje. Videli smo to u poslednjih desetak i više godina kako pratimo, da je komesarima koji su bili na ovoj poziciji, prvi interes bio da se ništa ne događa u resoru. Objašnjavali su nam zašto ne možemo da napredujemo, zašto tapkamo u mestu, šta još treba da ispunimo. Sada se, verujem, stvara potpuno nova situacija, i verujem da će se u narednih nekoliko meseci iskristalisati šta je ono što će u narednih pet godina Evropska komisija da čini. Očekujemo da se u Evropskoj komisiji definiše jedna snažna politika proširenja za narednih pet godina. Sa druge strane, ukoliko se to ostvari, u ličnosti komesara Tročanjija imamo operativnu, politički odlučnu i uticajnu ličnost koja te procese može da ubrza" rekao je Pastor.

Analizirajući retoriku koja se poslednjih dana čula od evropskih lidera, Pastor je naglasio da Mađarska nije usamljena u zalaganjima da Srbija postane članica EU: nedavno je u Pragu nakon sastanka premijera Višegradske četvorke i zemalja zapadnog Balkana potpisana Deklaracija o proširenju EU. Predsednik SVM-a je rekao da tome treba dodati i da su se od Makrona čule ocene suprotne onima koje je prethodno govorio, da je papa Franja dao saopštenje nakon posete predsednika Aleksandra Vučića u kojem takođe govori o važnosti proširenja EU na zapadni Balkan.

„Počinje da prevladava stav da Unija ima razvoju i podsticajnu budućnost, samo ukoliko se otvori prema prostoru zapadnog Balkana" rekao je Pastor, ali je i napomenuo da za sada taj proces nije daleko odmakao, da je važno što je Tročanji kandidat za komesara, ali i da tek sledi politička borba na tom planu.

U jutarnjem programu Subotičkog mađarskog radija, Ištvan Pastor govorio je i o nekoliko aktuelnih tema koje se odnose na svakodnevni život građana, jedna od njih je gotovo stalno prisutna u ovim radijskim intervjuima, a to je stanje na granici. Pastor je ponovio stav da je situacija neprihvatljiva i za dve zemlje i za sve putnike, te da usko grlo nastaje na mađarskoj strani. Očekuje da radna grupa formirana između dve zemlje nastavi rad, ali i primeni rešenja do kojih su došli. Takođe je najavio i da u narednih mesec dana treba da bude otvoren novi granični prelaz Rabe-Kibekhaza, koji će raditi od 7 do 19 časova.

Ištvan Pastor osvrnuo se i na najavljenu gradnju stadiona u Srbiji ocenjujući da su ova velika sportska borilišta u našoj zemlji stara 50 ili 60 godina i da im je neophodno ulaganje kako bi odgovarale potrebama savremenih fudbalskih takmičenja. „Fudbal je samo delom sport, ali je i deo nacionalnog imidža, politika, trgovina, i danas se stadioni ne grade samo radi organizovanja fudbalskih utakmica, već je to način i da se privuku velike manifestacije i dešavanja, i da grad ili državu učine sposobnim za organizovanje različitih sportskih događaja" rekao je Pastor. I dodao: voleo bi kada bi Srbija i Mađarska u narednom periodu imali takve stadione da mogu da organizuju evropska prvenstva.

Ištvan Pastor
Laslo Tročanji

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije