Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Pastor: Najavljena ulaganja imaju realnu osnovu

2019-06-25
10:47
2019-06-25
16:41
Forrás
Pannon RTV
Ne iznenađuju me Vučićeve najavljene investicije velikog obima jer makroekonomska kretanja poslednjih godina otvaraju mogućnost za ovakva ulaganja.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i Skupštine Vojvodine u razgovoru za jutarnji program na Panon RTV-u dodao je da ne treba očekivati da će odmah postojati sav potreban novac, ali da privredni trendovi u poslednjih tri do pet godina otvaraju mogućnosti za investicije velikog obima kakve je najavio predsednik Aleksandar Vučić, u visini od pet do 10 milijardi evra.

„U poslednjih 30 godina smo mnogo zaostali u pogledu ulaganja u infrastrukturu, tu ne mislim samo na puteve, već i na lokalnu gradsku infrastrukturu, poput kanalizacije ili vodovoda. Ozbiljna ekonomska ulaganja biće potrebna i kako bi nastavili sa privlačenjem stranih investitora“ rekao je Pastor za jutranji program Subotičkog mađarskog radija pri Panon RTV-u.

Pastor je naglasio da ove investicije počivaju na realnim izvorima iz budžeta, a da se nada da ćemo u dogledno vreme biti bliži i izvorima Evropske unije koji će biti dodatni zamajac: „Kada se odlučuje o tome gde će se investirati, to je pitanje konkurentnosti. Naravno, da onaj ko donosi strateške odluke ima u vidu čitavu državu, ali tamo gde postoje već izrađeni planovi i projekti, imaće i veću početnu brzinu u ulaganjima. Tako i Pokrajina treba da pripremi projekte za ova ulaganja“ ocenio je Ištvan Pastor.

Sagovornik Panon RTV-a osvrnuo se i na probleme sa odvodom vode koje je proteklih dana izazvala obilna kiša. On je rekao da osim poznate situacije da je zastarela kako kanalizaciona tako i vodovodna mreža, na probleme u gradovima je uticala i činjenica da je palo višestruko više kiše od ubičajenog proseka. „To su okolnosti koje nisu mogle biti uzete u obzir prilikom izgradnje“ rekao je Pastor i dodao da uprkos napadima opozicije to je tehničko, a ne političko pitanje. 

Savez vojvođanskih Mađara je već 25 godina prisutan na političkoj sceni Srbije i prošle sedmice je to obeleženo kratkom konferencijom za medije, a na jesen planiraju svečanu akademiju na koju će pozvati i goste.

Tokom čitavog tog perioda, u kojem se i Srbija i njena politička scena značajno menjala, SVM je bio prisutan u javnom i političkom životu, ocenio je Pastor. „Ono što je bitno je da građani osećaju da je ono što SVM zastupa jeste i njihov interes“ kaže lider Saveza vojvođanskih Mađara. „Naš cilj je uvek bio da očuvamo vojvođanske Mađare i njihov identitet, kao i napredak države čiji smo građani da stvorimo uslove za dostojanstven život“ rekao je Pastor.

ulaganja
investicije

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije