Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Pastor: Najavljena ulaganja imaju realnu osnovu

2019-06-25
10:47
2019-06-25
16:41
Forrás
Pannon RTV
Ne iznenađuju me Vučićeve najavljene investicije velikog obima jer makroekonomska kretanja poslednjih godina otvaraju mogućnost za ovakva ulaganja.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i Skupštine Vojvodine u razgovoru za jutarnji program na Panon RTV-u dodao je da ne treba očekivati da će odmah postojati sav potreban novac, ali da privredni trendovi u poslednjih tri do pet godina otvaraju mogućnosti za investicije velikog obima kakve je najavio predsednik Aleksandar Vučić, u visini od pet do 10 milijardi evra.

„U poslednjih 30 godina smo mnogo zaostali u pogledu ulaganja u infrastrukturu, tu ne mislim samo na puteve, već i na lokalnu gradsku infrastrukturu, poput kanalizacije ili vodovoda. Ozbiljna ekonomska ulaganja biće potrebna i kako bi nastavili sa privlačenjem stranih investitora“ rekao je Pastor za jutranji program Subotičkog mađarskog radija pri Panon RTV-u.

Pastor je naglasio da ove investicije počivaju na realnim izvorima iz budžeta, a da se nada da ćemo u dogledno vreme biti bliži i izvorima Evropske unije koji će biti dodatni zamajac: „Kada se odlučuje o tome gde će se investirati, to je pitanje konkurentnosti. Naravno, da onaj ko donosi strateške odluke ima u vidu čitavu državu, ali tamo gde postoje već izrađeni planovi i projekti, imaće i veću početnu brzinu u ulaganjima. Tako i Pokrajina treba da pripremi projekte za ova ulaganja“ ocenio je Ištvan Pastor.

Sagovornik Panon RTV-a osvrnuo se i na probleme sa odvodom vode koje je proteklih dana izazvala obilna kiša. On je rekao da osim poznate situacije da je zastarela kako kanalizaciona tako i vodovodna mreža, na probleme u gradovima je uticala i činjenica da je palo višestruko više kiše od ubičajenog proseka. „To su okolnosti koje nisu mogle biti uzete u obzir prilikom izgradnje“ rekao je Pastor i dodao da uprkos napadima opozicije to je tehničko, a ne političko pitanje. 

Savez vojvođanskih Mađara je već 25 godina prisutan na političkoj sceni Srbije i prošle sedmice je to obeleženo kratkom konferencijom za medije, a na jesen planiraju svečanu akademiju na koju će pozvati i goste.

Tokom čitavog tog perioda, u kojem se i Srbija i njena politička scena značajno menjala, SVM je bio prisutan u javnom i političkom životu, ocenio je Pastor. „Ono što je bitno je da građani osećaju da je ono što SVM zastupa jeste i njihov interes“ kaže lider Saveza vojvođanskih Mađara. „Naš cilj je uvek bio da očuvamo vojvođanske Mađare i njihov identitet, kao i napredak države čiji smo građani da stvorimo uslove za dostojanstven život“ rekao je Pastor.

ulaganja
investicije

Slične vesti

Najnovije

09:20, Frissítve: 09:25

Koliko je zdrava bebi hrana?

U hrani za bebe sadržaj šećera je previsok – oglasila se Svetska zdravstvena organizacija. SZO je zbog toga ne preporučuje bebama mlađim od šest meseci.

Najčitanije

Devojka iz Horgoša je lepotica štranda

Po oceni žirija Noemi Sabo ponela je krunu Mis štranda dnevnog lista „Mađar so". Ona će predstavljati Vojvodinu na izboru za najlepšu Mađaricu na svetu.

Deponija kod Bikova reciklira sav otpad

Subotica je danas bila domaćin kampanje “EU zeleni dan”. Tim povodom je delegacija EU sa predstavnicima Ministarstva zaštite životne sredine Srbije obišla Regionalnu deponiju kod Bikova.