Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Pastor: obnova železnice otvoriće nove perspektive regionu

2021.06.22
12:32
2021.06.22
17:44
Forrás
Pannon RTV
Radovi na obnovi pruge Subotica-Segedin, vredni 87 miliona evra, već su počeli, dok pruga Budimpešta-Beograd trebala da bude završena najkasnije do 2025. godine, rekao je Ištvan Pastor za Panon RTV.

Gostujući u jutarnjem programu Subotičkog mađarskog radija, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i Skupštine Vojvodine govorio je i o aktuelnoj temi: otvaranju preostala tri granična prelaza sa Mađarskom. Prema najavi i obećanjima koja je dobio od sutra, srede, 23. juna trebalo bi da na uobičajeni način počnu da funkcionišu prelazi Horgoš2-Reske, Rabe-Kibekhaza i Rastina-Bačsentđerđ. Ocenjujući da je to važan pomak u vraćanju života u normalne tokove, Pastor je ipak bio suzdržan što se tiče njihovog uticaja na smanjenje gužvi. „Prethodnih godina, ali i nedelja, uverili smo se da brzina prelaska granice ne zavisi od broja otvorenih prelaza, već od toga kako rade službenici na prelazima. Iako je reč o Šengenskoj granici, koja zahteva i stroge kontrole, to ipak ne podrazumeva da se red sa mađarske strane produžava sve do Srbije.  Stalno ukazujemo na to da je procedura sa mađarske strane izuzetno spora, tražimo promenu takvog stanja i pre ili kasnije to će dovesti do rezultata“ rekao je Pastor.

Pannon RTV

Sagovornik programa Panon RTV-a detaljno je govorio i o projektu „Dream Railway“, odnosno „Sanjana železnica“, što je ocenio kao prigodan naziv jer je reč o projektu koji su pokrenuli pre desetak godina kako bi se iz izvora EU obezbedili novac za projekte. „Sada smo došli do toga da će pruga između Subotice i Segedina krenuti sledećeg septembra, ali verovatno i ranije. Sa obe strane su potpisani ugovori sa izvođačima, pre nekoliko dana u Beogradu je potpisan ugovor vredan 87 miliona evra sa izvođačima, i radovi su već otpočeli. Obnova železničke pruge znači promenu šina, postavljanje nove signalizacije, obnova železničkih stanica, ali i graničnog prelaza. Neće biti potrebe da se kao ranije sa prtljagom izlazi iz voza na pregled i staje u red da bi se dobio pečat u pasošu, već ćemo imati savremen, prozračan prelaz, i tako se otvara mogućnost da se ova deonica zaista prevali za 30 ili 40 minuta. Smatram da je ovo veoma važan uspeh, ne samo u saobraćajnom smislu, već i u smislu uključivanja regiona u tokove, pred ovim prostorom otvara se potpuno nova perspektiva, promeniće se prostor kretanja“ rekao je Pastor i dodao da će ovaj voz povezati ne samo Suboticu i Segedin već funkcionisati i kao lokalni voz između Subotice i okolnih naselja.

Pannon RTV

Ištvan Pastor je takođe naveo da će od septembra krenuti radovi i na izgradnji pruge Beograd-Budimpešta, i da prema zvaničnim ugovorima rok za njihov završetak je 33 meseca, odnosno krajem 2024. ili početak 2025. godine. Međutim, dodao je, prva deonica ove pruge između Beograda i Novog Sada treba da bude završena do kraja godine, i već od narednog leta će biti u funkciji.

U razgovoru za jutarnji program Subotičkog mađarskog radija bilo je reči i o velikoj investiciji na Paliću, koja za sada stoji. Kada će se nastaviti radovi na izgradnji akva parka zavisi od obezbeđivanja izvora dodatnog finansiranja, jer nedostaje pola milijarde dinara. „Pre pola godine Savez vojvođanskih Mađara preuzeo je rukovođenje „Park Palićem“ i mi smo nastojali da utvrdimo kakvu situaciju smo preuzeli. To je značilo da postoji jedan tehnički plan na osnovu kojeg je počelo izvođenje radova, da su izvedeni radovi u vrednosti od milijardu dinara, što je i isplaćeno. Ali, to je značilo i suočavanje sa činjenicom da nisu do kraja urađeni izvođački projekti, da je u tome sadržano mnogo tehnoloških problema za koje moramo pokušati da našemo rešenje. Da smo se suočili i sa sa tim da je potrebno produženje dozvole za gradnju, da je potrebno obnoviti, odnosno proširiti izvođački ugovor, i ono što je najveći problem, odnosno vrh problema je da pored dosadašnjih milijardu dinara, potrebno je još 500 miliona dinara, kako bi se ovaj posao završio“ rekao je Pastor.

Pannon RTV

Predsednik SVM-a i Skupštine Vojvodine kazao je i da očekuje razgovore sa predsednikom Srbije kako bi pronašli izvore za nedostajući iznos. U razgovoru sa gradonačelnikom Subotice, Stevanom Bakićem, naveo je Pastor, iz subotičkog budžeta moguće je obezbediti još 170 miliona dinara, ali za završetak akva parka potrebno je još dva puta toliko novca.

„Očekujemo da bi krajem jula mogli da promenimo izvođački ugovor i da se nastave radovi za čiji završetak je potrebno bar još pola godine. Ono što je još važno jeste da moramo pronaći ko će rukovoditi ovim akva parkom, ko će brinuti o njegovoj tehničkoj spremnosti i omogućiti uslugu koja će biti na određenom nivou i po ljubaznosti i po organizaciji i čistoći“ rekao je Pastor.

Palić u narednim mesecima očekuje još jedan važan investicioni iskorak, najavio je gost Subotičkog mađarskog radija, a to je gradnja hotela na placu od devet hektara na prostoru između sadašnjeg hotela „Prezident“ i Muškog štranda, odnosno na mestu nekadašnje Meteorološke stanice.

„Na osnovu planova za hotel moguće je doneti strateške odluke. Reč je o mađarskoj investiciji, o zainteresovanom ulagaču iz Mađarske koji je do sada mnogo energije, vremena i planiranja uložio u pripremu ovog. Nadam se da će narednih nedelja, kada budemo govorili o planovima za Palić, i sam investitor predstaviti svoje zamisli, i onda može doći do početnog sporazuma koji će omogućiti da hrabrije  krenemo u njegovo ostvarenje“ rekao je Pastor.

Pannon RTV

Još jedna velika investicija u Subotici ima izvesniji rok završetka, a u pitanju je Narodnog pozorište u Subotici na kojem, koje prema rečima Ištvana Pastora radovi mogu biti okončani do kraja ove godine, jer je novac za to obezbeđen.
„Ne želim da kvarim radost zbog toga, ali je potrebno obezbediti i tehničke i umetničke uslove za novu zgradu koja neće moći da se održava samo iz subotičkog budžeta. Važno je da budemo partneri i da se načini ugovor između grada i pokrajine, a da se struktura sadašnjeg Narodnog pozorišta preolikuje u strukturu koja će moći da iskoristi ogromne potencijale nove zgrade“ rekao je Ištvan Pastor i dodao da je u tom pogledu potrebno ugledati se na funkcionisanje velikih teatara u drugim gradovima.

Pannon RTV

Od 1. septembra mađarsko obdanište i jaslice „Vackor“ primiće prvih 100 mališana, najavio je Pastor u emisji na Panon RTV-u. Iz objekta će početkom avgusta izaći izvođači, rekao je, a paralelno sa završetkom radova teče uspostavljanje funkcionisanja ustanove. Naredni korak je otvaranje sličnog objekta, manjeg kapaciteta u zgradi „Foruma“ u Novom Sadu.

Ištvan Pastor
pruga
Subotica
Segedin

Najnovije

Najčitanije

Broj novozaraženih premašio 6.000

U Srbiji je na dnevnom nivou utvrđeno preko 6.000 novozaraženih od virusa korona. U poslednja 24 časa testirano je 22.824 lica, od čega je registrovano 6.089 pozitivnih slučajeva.