Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Pastor: pokrajinska Skupština zasedaće 29. oktobra

2020-10-27
09:16
2020-10-27
09:26
Forrás
Pannon RTV
Tog dana biće održana dva zasedanja, završiće se konstituisanje Skupštine, a na drugoj sednici biće izabrana nova vlada u kojoj ostaje 12 sekretarijata, rekao je Ištvan Pastor, za Panon RTV.

Gostujući u jutarnjem programu Subotičkog mađarskog radija, Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i predsednik Skupštine Vojvodine rekao je da su se poslednjih dana ubrzali događaji na političkom polju. U tom smislu prošlog petka imao je razgovore sa Aleksandrom Vučićem, predsednikom Srbije i juče, u ponedeljak, sa Igorom Mirovićem, novim, starim mandatarom Vlade Vojvodine.

„Razgovori sa predsednikom Srbije bili su nastavak dijaloga vođenog 14. jula, i prethode razgovorima koje očekujem narednih dan, dva. Na izborima 21. juna mi smo dobili poverenje građana da se bavimo aktuelnim pitanjima, da sarađujemo, da budemo za stolom gde se odlučuje, da možemo da kažemo svoje zamisli, svoje probleme i ovaj razgovor je bio u tom cilju. Protekao je u dobroj atmosferi gde se razgovaralo ne samo o aktuelnoj političkoj situaciji već smo potvrdili sistem koji smo izgradili proteklih godina i to je izuzetno važno iz ugla opstanka i razvoja na rodnom tlu" rekao je predsednik Saveza vojvođanskih Mađara.

Ištvan Pastor je naglasio da SVM u novoj vladi neće imati ministra, te da se čeka konačna odluka u kojim resorima će imati državne sekretare. Zadržaće ih, rekao je, u ministarstvima gde su ih i pre imali, a to je oblast obrazovanja, infrastrukture, zdravstva i poljoprivrede, a kazao je i da razmišljaju o resorima finansija, energetike i zaštite životne sredine. Ocenio je da je najavljeni sastav nove vlade, u smislu rodne ravnopravnosti, ali i odnosa novih i starih ministara predstavlja dobar izbor dok uvođenje novih ministarstava stvara osnovu za sposobnu i efikasnu vladu u narednom periodu.

Što se pokrajinskog nivoa tiče, sa partnerima dogovaraju koje će biti oblasti u kojima bi bilo dobro da učestvuju, kazao je Pastor.

U raspodeli skupštinskih poslova, od 20 odbora Skupštine Srbije, SVM u 14 ima svog predstavnika, naveo je Pastor.

„Elvira Kovač je na mestu predsednice Odbora za evropske integracije, a Arpad Fremond je zamenik predsednika Odbora za poljoprivredu. Imamo članove u svim važnim odborima. Ono što želim da istaknem je da se još nikada nije dogodilo da Savez vojvođanskih Mađara ima potpredsednika Skupštine Srbije. Nikada se još nije dogodilo ni u Srbiji, niti u čitavom Karpatskom basenu da mađarska politička opcija koja je osvojila mandate u državnom parlamentu ima potpredsednika parlamenta. To je za primer i to je bez presedana, pri tome treba dodati da je reč o ženi. To je rezultat dugotrajne, pouzdane, srčane i stabilne politike koju je SVM vodio u proteklim godinama što je dovelo do toga da čak bude poželjno da damo potpredsednika Skupštine" rekao je Pastor.

Predsednik SVM-a i Skupštine Vojvodine govorio je i o najavljenom povećanju zarada u javnom sektoru koji je planiran za narednu godinu. Prema njegovim rečima može se očekivati rast zarada između pet i šest odsto.

„Smatram da za to ima realnih osnova jer po svemu sudeći privreda Srbije neće imati pad u proizvodnji u odnosu na prošlu godinu. Važno je da se uradi izjednačavanje plata jer imamo zaostajanje u zaradama i u zdravstvu i u policiji i čitavom javnom sektoru" rekao je Pastor.

U razgovoru za Subotički mađarski radio Ištvan Pastor je ponovio svoje ranije izrečene molbe građanima da se i dalje revnosno pridržavaju epidemioloških mera, jer je život sa pandemijom situacija na koju se moramo navići do pronalaženja efikasne vakcine i do njene masovne distribucije. Takođe je pozvao građane, posebno ugrožene grupe, da se vakcinišu protiv gripa.

Ištvan Pastor
SVM
pokrajinska
Skupština
Savez vojvođanskih Mađara
konstituisanje
sednica
sekretarijat
Igor Mirović

Najnovije

19:37

Božićni vašar knjiga u Horgošu

U horgoškoj biblioteci organizovan je Božićni vašar knjiga, na kome su zainteresovani mogli da biraju između blizu 100 knjiga. Mnogi su za predstojeće praznike kupovali knjige za svoje najmilije.
18:07, Frissítve: 18:48

Zajedno za Oliverovo izlečenje

Širom sveta postoje dobronamerni ljudi, koji žele da pomognu Oliveru Palu Gajodiju iz Bajmoka, koji svojim donacijama pomažu u tome da dečak, koji će uskoro napuniti jednu godinu, dobije ono što mu je najpotrebnije: tretman genske terapije.

Najčitanije

Tragedija kod Bajmoka

Putnički automobil i voz sudarali su se jutros oko osam časova kod Bajmoka. U nesreći život je izgubila S.U. stara 31 godinu, iz Kikinde. Prilikom uviđaja nadležni su zatekli podignutu rampu.

Ilegalni migranti prevezeni iz opštine Novi Kneževac

Jutros su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova prevezli oko 450 migranata iz opštine Novi Kneževac. Prema saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova, migranti su smešteni u za to određene prihvatne centre.