Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Pastor: Situacija na granici je skandalozna

2019-05-14
13:36
2019-05-14
16:44
Forrás
Pannon RTV
Ovo što vidimo na graničnom prelazima sa mađarske strane je skandal za koji nema objašnjenja, rekao je lider SVM-a za Panon RTV.

Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara je govoreći u jutarnjem programu Subotičkog mađarskog radija rekao da je nedopustivo da pogranične službe putnike tretiraju kao nekog ko ugrožava njihova prava, kao ljude loših namera. „To je osnovni ton koji je vidljiv i iz kratkog razgovora koji se obavlja sa putnicima. Mislim da je to skandalozno" rekao je Pastor.

Povodom situacije da je proteklih desetak dana u nekoliko navrata, kako je zvanično rečeno, pao informatički sistem, te da su zbog toga nastali zastoji, Pastor kaže da je neprihvatljivo da u drugoj deceniji 21. veka u sistem nekoliko puta pada u kratkom vremenu. „Ili ne znaju da organizuju posao, ili neće da rade" rekao je Pastor.

„Razumljivo je da pošto je u pitanju Šengenska granica da su mađarski pogranični organi temeljni, i ne želim da se bavim tehničkom stranom koja je izuzetno važna. Ali, ovo je i granica gde putnik prvi put stiče utiske o Mađarskoj, i ne vidim zašto treba vozačima na granici da rade alko test, da se šetkaju od kola do kola, sve se čini da se oteža i mnogostruko uspori prelazak" rekao je Pastor. On je dodao da očekuje da će radna grupa sagledati situaciju i doneti neko rešenje, jer je ovo realan problem. „Nisam zlonameran, ne radujem se ovoj sitauciji, ne želim na ovoj temi političke poene, ali se nadam da će poruka stići do onih kojima je zadatak da se bave ovim poslom, jer sadašnje stanje je neodrživo" zaključuej Pastor.

U jutranjem razgovoru za Subotički mađarski radio u okviru Panon RTV-a značajna pažnja posvećena je i investicijama u sport koje je lider SVM-a najavio u svom govoru na nedavnoj izbornoj konferenciji stranke.

Pastor je nabrojao: u planu je formiranje borilačke akademije u Kanjiži sa izgradnjom borilačke sale, ali i smeštajnih kapaciteta kako bi sportisti tamo mogli da borave preko sedmice i da se održavaju kampovi. U planu je rukometni centar u Adi, kao i izgradnja plivačkih i vaterpolo objekata u Senti, u Narodnom parku, tamo gde već postoje bazeni. Pored toga, Senta je i mesto gde će se dalje razvijati stoni tenis koji tamo ima veliku tradiciju. U Subotici je u planu izgradnja ledene dvorane za brzo i umetničko klizanje, kao i investicije u veslački klub na Paliću.

„To su investicije velikih razmera koje će se raditi u partnerstvu. Od lokalne samouprave se očekuje da obezbedi prostor i komunalnu infrastrukturu, dok bi izvori iz Mađarske investirali u podizanje samih objekata" rekao je Pastor i dodao da je na ovu temu razgovarao i sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

Međutim, kaže lider SVM-a bez obzira što se radi o investicijama koje će se realizovati u sportovima za koje Mađari smatraju „svojim" i u kojima su prisutni i uspešni, već je na ovu temu razgovarao i sa predstavnicima ovih sportova u Srbiji.

„Ne želimo da se umešamo u odnose između domaćih klubova, već samo želimo da stvorimo jednu drugačiju atmosferu i uslove u kojima će porodice imati mogućnosti da decu sve više usmeravaju ka sportu. Na ovim terenima treniraće ne samo mađarska nego sva deca iz određene sredine, i na taj način oni ne samo što će biti zdraviji, usvajati zdrave životne navike, već i kroz sport učiti jezik jedni od drugih, upoznavati obrasce ponašanja i navike, tako da će ovi sportski tereni imati dalekosežan uticaj" rekao je Pastor.

Govoreći o ulaganjima u sport i objekte za rekreaciju najavio je i da je u planu da se u 10 do 15 škola izgrade bazeni kako bi, po ugledu na Mađarsku, deca imala prilike u školi da nauče da plivaju. O kojim školama je reč, Pastor još nije mogo da kaže, ali je naveo da će po teritorijalnom rasporedu odabrati škole gde deca inače nemaju pristup bazenima. „Ti bazeni biće dostupni i za rekreaciju i cilj je i da na taj način obezbedimo bolje životne uslove građanima" rekao je Pastor.

Ištvan Pastor

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije