Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Pastor: Srbija zastupa svoje interese

2022.05.17
16:12
2022.05.17
17:35
Forrás
Pannon RTV
Srbija ne balansira između zapada i Rusije, već nastoji da zastupa svoje interese, rekao je Ištvan Pastor gostujući u emisiji „Javni poslovi“ na Panon RTV-u.

Predsednik Skupštine Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara je odgovarajući na pitanje do kada će Srbija moći da balansira između zapada i Rusije rekao:

„Ne smatram da mi balansiramo. Mi nastojimo da zastupamo svoje interese. Kao što svaka država nastoji za ostvaruje svoje interese. Mi nismo ni uzročnici ovog rata, i ne bi bilo dobro da mi budemo žrtve ovog ratnog sukoba. Što se tiče zauzimanja pozicije u ovoj složenoj situaciji to je upravo ono što zastupa predsednik Srbije, i što je blisko, što se podudara sa onim što ja lično, odnosno što i mi vojvođanski Mađari smatramo. Mislim da je za Srbiju važna posvećenost Evropskoj uniji, ali isto tako je važno da iskazujući svoju nezavisnost ne budemo saborci u onom rušilačkom talasu sankcija koje sada vidimo u Evropskoj uniji“ obrazložio je Ištvan Pastor.

Pannon RTV

Govoreći dalje on je kazao da je za Srbiju važno da sačuva svoju nezavisnost i da sačuva poziciju koja ja rezultat politike podjednake bliskosti i podjednake distance.

„To sada može da nas sačuva. Mislim da to sada čini predsednik republike i ja ga u tome ohrabrujem, i navijam za njega da istraje u tome. Nije jednostavno, jer u evropskoj i svetskoj politici lakše se izgovaraju rečenice o demokratiji i slobodi, nego što to upražnjavaju. Govore o tome, a istovremeno vrše pritisak. Potrebno je suprotstaviti se tom pritisku“ rekao je Pastor.

Pannon RTV

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara upravo se vratio iz Budimpešte, gde je u Parlamentu Mađarske prisustvovao izboru Viktora Orbana za premijera. Orban je govorio i o jakoj srednjoj Evropi, i posebno je pomenuo Srbiju  kao državu sa kojom će nastaviti saradnju.

„To je jedno od velikih iskustava proteklih godina. Do tog zaključka je trebalo da dođe u Mađarskoj, ali do tog zaključka je trebalo da dođe i u Srbiji.  U temelju saradnje je i ta vrsta prepoznavanja uzajamnog interesa, a na osnovu i uzajamnog poverenja i uzajamnog poštovanja kroz koje se grade dobrosusedski odnosi. Mi smo  ih oblikovati, mi smo bili katalizator toga, i treba i da kažem, da mi od toga i imamo najviše koristi. Mi to nismo učinili da bi imali koristi, već upravo zbog svojih života. Zbog toga je važno da se zadrži ovaj međusobni odnos i dalje osnažuje. Zbog toga su važni ovi gestovi u svečanim prilikama, jer ti gestovi u politici  imaju svoj značaj“ rekao je Pastor.

Pannon RTV

Sagovornik Panon RTV-a je naveo da je značajno i što je Viktor Orban, kao premijer Mađarske rekao da će nastaviti dosadašnju politiku ekonomskog snaženja čitave nacije, ali da još ne zna detalje tog programa.

 

Pannon RTV

Što se tiče izbora u Srbiji, Ištvan Pastor je potvrdio da će Savez vojvođanskih Mađara ostati deo vladajuće većine, te da će učestvovati u izvršnoj vlasti i to na nivou državnih sekretara.

Srbija
Ištvan Pastor
SVM

Najnovije

16:18, Frissítve: 20:20

FK Vinogradar iz Hajdukova slavi 75 godina

FK Vinogradar iz Hajdukova slavi 75. godišnjicu. Povodom ovog jubileja predat je na korišćenje novi teren sa veštačkom travom i sistem za navodnjavanje glavnog terena. Klub je za sve zainteresovane organizovao porodični dan i prijateljsku utakmicu.

Najčitanije

Tradicionalna trka magaraca u Svetićevu

U Svetićevu u opštini Bačka Topola je održana trka magaraca. Ovaj događaj je bio obogaćen s nekoliko propratnih programa, kulinarskim takmičenjima, takmičenju u obaranju ruku u ženskoj i muškoj kategoriji i takmičenju u ispijanju piva.